

Misja Knorr
Różnorodność produktów, które każdego dnia pojawiają się na talerzach, jest istotna nie tylko ze względu na smak i wygląd dań. Gotowanie ma znaczenie! Aktualnie 75% żywności, składającej się na ludzką dietę, pochodzi z uprawy zaledwie 12 gatunków roślin oraz hodowli 5 gatunków mięsa. Wpływa to negatywnie na wartość odżywczą posiłków i losy całej planety. Z tego powodu marka Knorr postawiła na realne działanie. Nasze produkty i porady kulinarne mają na celu uświadomienie problemu niewielkiego zróżnicowania jadłospisów oraz zachęcenie do wprowadzania pożytecznych zmian. Nawet drobna rewolucja w domowej kuchni może mieć ogromny wpływ na funkcjonowanie świata. Służymy wskazówkami, dzięki którym razem zadbamy o Ziemię - nasz wspólny dom.
Przepisy ze Składnikami Przyszłości
Inspiracje i porady
Zrównoważone pozyskiwanie surowców
Zrównoważone pozyskiwanie surowców leży u podstaw odporności rolnictwa oraz bardziej stabilnych i efektywnych dostaw żywności. Przez ostatnie 15 lat Unilever współpracował z dostawcami i rolnikami, aby kupować surowce uprawiane w sposób zrównoważony, zgodnie z „Kodeksem Rolnictwa Zrównoważonego” Unilever (SAC), który w 2024 roku został zastąpiony przez „Zasady Rolnictwa Zrównoważonego” (SAP). Obecnie Unilever obejmuje 12 kluczowych upraw: kakao, wanilię, herbatę, papier i tekturę, olej palmowy, olej kokosowy, nabiał, warzywa i zioła, olej sojowy, cukier, rzepak, zboża i skrobie (w tym pszenicę, kukurydzę, ryż itd.).
W 2024 roku 79% naszych 12 kluczowych upraw było pozyskiwanych w sposób zrównoważony, a naszym celem jest osiągnięcie 95% wolumenu kluczowych upraw zweryfikowanych jako pozyskiwane w sposób zrównoważony do 2030 roku.
W 2024 roku podnieśliśmy poprzeczkę, publikując zaktualizowane Zasady Rolnictwa Zrównoważonego (SAP) (PDF 4,29 MB), które stanowią podstawę naszego programu. Zgodnie z SAP, weryfikujemy nasze kluczowe uprawy jako zrównoważone, korzystając z szeroko uznanych programów certyfikacyjnych i standardów.
Szczegółowy opis Zasad Rolnictwa Zrównoważonego (SAP):
Zobowiązanie Unilever to osiągnięcie 95% wolumenu kluczowych upraw zewnętrznie zweryfikowanych jako pozyskiwane w sposób zrównoważony do 2030 roku. Cel ten zostanie osiągnięty poprzez zgodność z Zasadami Rolnictwa Zrównoważonego za pośrednictwem uznanych standardów zewnętrznych.
Zasady Rolnictwa Zrównoważonego to zbiór dobrych praktyk mających na celu kodyfikację istotnych aspektów zrównoważonego rolnictwa, zarządzania plantacjami i łańcuchem dostaw. Unilever wykorzystuje te zasady do oceny i porównywania zewnętrznych standardów rolniczych, kodeksów, ocen i programów, aby upewnić się, że są one zgodne z zobowiązaniami Unilever dotyczącymi zrównoważonej, odpowiedzialnej i przejrzystej produkcji. Dostawcy, którzy chcą dostarczać Unilever surowce pozyskiwane w sposób zrównoważony, muszą teraz przyjąć i przestrzegać jednego z zewnętrznych standardów, które zostały ocenione i zaakceptowane w ramach SAP.
SAP opiera się na sześciu podstawowych zasadach, które mają pomóc dostawcom w zapewnieniu integralności i zgodności z prawem, ochronie i regeneracji przyrody, podejmowaniu działań na rzecz klimatu i budowaniu odporności, poszanowaniu praw człowieka i promowaniu pozytywnego wpływu społecznego, zapewnieniu dobrostanu zwierząt (jeśli dotyczy) oraz zobowiązaniu do ciągłego doskonalenia praktyk rolniczych.
Szczegółowo:
- - Zapewnienie integralności poprzez zgodność z prawem, przejrzystość i odpowiedzialne praktyki biznesowe.Zasada ta obejmuje takie tematy jak zgodność z przepisami, odpowiedzialne prowadzenie działalności, ochrona danych, identyfikowalność i przejrzystość.
- - Ochrona i regeneracja przyrody. Skupia się na utrzymaniu i regeneracji zdrowia gleby, odpowiednim użytkowaniu gruntów (w tym zapobieganiu wylesianiu i przekształcaniu terenów), ochronie zasobów wodnych, redukcji odpadów i zapobieganiu zanieczyszczeniom. Obejmuje również ochronę i regenerację przyrody oraz bioróżnorodności.
- - Podejmowanie działań na rzecz klimatu oraz budowanie odporności i adaptacji klimatycznej. Promuje praktyki minimalizujące emisję gazów cieplarnianych, poprawiające efektywność energetyczną oraz budujące odporność klimatyczną w łańcuchu dostaw.
- - Poszanowanie i promowanie praw człowieka oraz pozytywnego wpływu społecznego. Obejmuje poszanowanie praw człowieka, poprawę warunków pracy, wspieranie źródeł utrzymania oraz zapewnienie bezpiecznego i zdrowego środowiska zgodnie z międzynarodowymi standardami.
- - Zapewnienie dobrostanu zwierząt i promowanie zdrowia zwierząt hodowlanych. Zasada ta, istotna dla dostawców produktów pochodzenia zwierzęcego, ma na celu ochronę dobrostanu zwierząt poprzez przestrzeganie zasad takich jak Pięć Wolności, skupiając się na bezpiecznym schronieniu, zdrowym żywieniu, zdrowiu zwierząt, odpowiednim rozrodzie i poszanowaniu ich wolności.
- - Zobowiązanie do ciągłego doskonalenia.Zasada ta wspiera wszystkie pozostałe i promuje zaangażowanie w ciągłe doskonalenie praktyk rolniczych, w tym wdrażanie planów poprawy, pomiar danych, przejrzyste raportowanie, ustalanie zobowiązań i wdrażanie innowacji technologicznych.
Pełne informacje na temat tych zasad można znaleźć na stronie Zasad Rolnictwa Zrównoważonego Unilever: https://www.unilever.com/files/unilever-sustainable-agricultural-principles-2024.pdf