Baboszki z owocami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

310

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

25 dekagramów

2 sztuki

1 szklanka

5 dekagramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

polewa:

4 łyżki

5 łyżek

2 dekagramy

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nadzienie owocowe: Owoce umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Wymieszać.

Krok 2

Ciasto: Na stolnicy posiekać nożem mąkę z Kasią. Śmietanę, drożdże, jajka, sól i cukier utrzeć mikserem w misce na jednolitą masę. Do mąki posiekanej z Kasią dodawać stopniowo utartą masę.

Krok 3

Z ugniecionego ciasta uformować wałek i podzielić go na 24 kawałki.

Krok 4

Z każdego kawałka uformować placuszek, włożyć nadzienie owocowe i zakleić na kształt pierożka. Układać dość luźno na wysmarowanej blaszce. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 200º C na złoty kolor (ok. 20-30 min ).

Krok 5

Masa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając, nie dopuszczając do wrzenia.

Krok 6

Ostudzone pierożki polewamy lekko ostudzoną masą czekoladową.

Krok 7

Baboszki są gotowe do podania. Życzę smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baboszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baboszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baboszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baboszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baboszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baboszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baboszki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej