Bajaderki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

865

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 dekagramów

15 dekagramów

4 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

5 łyżek

5 dekagramów

5 dekagramów

1 łyżka

polewa:

1 opakowanie

dekoracja:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na gładki krem.

Krok 2

Dodaj startą czekoladę i pokruszone herbatniki (lub biszkopty), wymieszaj.

Krok 3

Wlej rum, wsyp rodzynki, skórkę i posiekane orzechy, wymieszaj.

Krok 4

Z masy uformuj równej wielkości kule.

Krok 5

Każdą zanurz z stopionej polewie czekoladowej, następnie posyp wiórkami kokosowymi i odłóż do zastygnięcia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bajaderki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bajaderki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bajaderki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bajaderki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bajaderki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bajaderki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bajaderki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BajaderkiBajaderki

Klasyczne bajaderki to ciasteczka w postaci kulek obtoczonych w wiórkach. Przyciągają uwagę wyglądem i są bardzo smaczne. Przyrządzić je możesz z pozostałości z innych wypieków (np. okruchów ciasta kruchego) lub zmiażdżonych herbatników. Na ich bazie powstanie słodka masa. Dodaj do niej dokładnie utartą z cukrem pudrem oraz żółtkami kostkę do pieczenia. Ewentualnie cukier puder zastąp niewielką ilością miodu. Słodkość bajaderek podkreślą także bakalie. Sięgnij więc po suszone owoce, takie jak: rodzynki sułtańskie, morele, figi, daktyle oraz skórkę z pomarańczy czy cytryny. Dla kontrastu, do masy dodaj także kwaskowaty dżem. Doskonały będzie przyrządzony z cierpkich wiśni lub śliwek. Zadbaj o spójną konsystencję ciasta, którą zapewni kostka do pieczenia. Uformuj z niego małe kulki. Na koniec możesz zanurzyć je w roztopionej czekoladzie (mlecznej, gorzkiej lub białej) i oprószyć wiórkami kokosowymi. Do dekoracji świetnie nadadzą się też płatki migdałów. Zainspiruj się tym przepisem i przyrządź bajaderki.