Banany w ubranku

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 szczypta

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulkę i owinąć ją w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na 15 minut. Kasię wyjąć z lodówki i pokroić na 4-5 plastrów.

Krok 2

Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej delikatnie mąką. Na środku ułożyć obok siebie plastry Kasi. Boki ciasta ze wszystkich stron założyć do środka i mocno zacisnąć. Ciasto napełnione tłuszczem rozwałkować, a następnie złożyć z obu stron do środka, aby było ono 3 – krotnie przełożone.

Krok 3

Ciasto znów rozwałkować i złożyć jak wyżej i owinąwszy w folię włożyć do lodówki.

Krok 4

Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku długości 7 cm.

Krok 5

Banany obrać i przekroić na połówki, a następnie skropić sokiem z cytryny.

Krok 6

Banany układamy ukośnie na każdym kawałku ciasta.

Krok 7

Dwa przeciwległe rogi każdego kawałka nałożyć na banana (miejsce zakładania smarujemy białkiem).

Krok 8

Górną powierzchnię ciasta posmarować żółtkiem rozmieszanym z niewielką ilością wody.

Krok 9

Układamy na blachę spłukaną wcześniej zimną wodą.

Krok 10

Pieczemy w temperaturze 200 stopni.

Krok 11

Gdy ciastka ostygną, ozdobić czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banany w ubranku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banany w ubranku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banany w ubranku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banany w ubranku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banany w ubranku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banany w ubranku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banany w ubranku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej