Brzoskwiniowy placek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

200 gramów

170 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

1 puszka

1 opakowanie

40 gramów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ubij dokładnie z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawaj delikatnie mieszając mąkę i 50 g miękkiej Kasi.

Krok 2

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i piecz w 180 st.C około 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z formy, odwróć do góry dnem i odstaw, aby wystygło.

Krok 3

Resztę Kasi utrzyj z cukrem pudrem na krem. Brzoskwinie zmiksuj razem z syropem. Żelatynę zalej połową szklanki zimnej wody i odstaw, aby napęczniała. Następnie podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj z musem brzoskwiniowym.

Krok 4

Ostudzone ciasto przełóż z powrotem do formy i posmaruj kremem. Na ciasto wylej mus brzoskwiniowy i odstaw do lodówki, aby mus stężał.

Krok 5

Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej, potem lekko schłodź pod zimną wodą. W torebce zetnij rożek, aby powstał maleńki otwór i wylewaj z torebki na papier do pieczenia lub pergamin małe serduszka, lub inne wzory.

Krok 6

Odstaw do zastygnięcia. Ciasto przed podaniem udekoruj konfiturą i czekoladowymi serduszkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brzoskwiniowy placekBrzoskwiniowy placek

Łatwy w przygotowaniu placek brzoskwiniowy składa się z puszystego biszkoptowego spodu oraz delikatnego owocowego musu, a całość ozdobiona jest gęstą czekoladową polewą. Rozpocznij od połączenia składników na ciasto – jajka utrzyj z cukrem, po czym do powstałej masy wsyp mąkę tortową przesianą z proszkiem. Dodaj także miękką kostkę do pieczenia i całość ostrożnie wymieszaj. Następnie przelej ciasto do wyłożonej pergaminem blaszki i piecz, aż nabierze złocistej barwy. Cukier puder utrzyj z tłuszczem, a brzoskwinie z puszki zmiksuj na gładki krem. Zalej wodą żelatynę, a gdy napęcznieje, podgrzej ją i połącz z owocowym purée. Przestudzony i odwrócony na drugą stronę biszkopt posmaruj słodkim kremem, na wierzch wylewając brzoskwiniowy mus. Na koniec wstaw go do lodówki, by galaretka stężała. Gotową polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej i twórz z niej fantazyjne wzory, np. serduszka. Do dekoracji ciasta wykorzystaj także czerwoną konfiturę, np. z wiśni lub truskawek. Zapisz nasz przepis na smaczny placek brzoskwiniowy.