Brzoskwiniowy placek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

5 sztuk

200 gramów

170 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

1 puszka

1 opakowanie

40 gramów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ubij dokładnie z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawaj delikatnie mieszając mąkę i 50 g miękkiej Kasi.

Krok 2

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i piecz w 180 st.C około 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z formy, odwróć do góry dnem i odstaw, aby wystygło.

Krok 3

Resztę Kasi utrzyj z cukrem pudrem na krem. Brzoskwinie zmiksuj razem z syropem. Żelatynę zalej połową szklanki zimnej wody i odstaw, aby napęczniała. Następnie podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj z musem brzoskwiniowym.

Krok 4

Ostudzone ciasto przełóż z powrotem do formy i posmaruj kremem. Na ciasto wylej mus brzoskwiniowy i odstaw do lodówki, aby mus stężał.

Krok 5

Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej, potem lekko schłodź pod zimną wodą. W torebce zetnij rożek, aby powstał maleńki otwór i wylewaj z torebki na papier do pieczenia lub pergamin małe serduszka, lub inne wzory.

Krok 6

Odstaw do zastygnięcia. Ciasto przed podaniem udekoruj konfiturą i czekoladowymi serduszkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brzoskwiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brzoskwiniowy placekBrzoskwiniowy placek

Łatwy w przygotowaniu placek brzoskwiniowy składa się z puszystego biszkoptowego spodu oraz delikatnego owocowego musu, a całość ozdobiona jest gęstą czekoladową polewą. Rozpocznij od połączenia składników na ciasto – jajka utrzyj z cukrem, po czym do powstałej masy wsyp mąkę tortową przesianą z proszkiem. Dodaj także miękką kostkę do pieczenia i całość ostrożnie wymieszaj. Następnie przelej ciasto do wyłożonej pergaminem blaszki i piecz, aż nabierze złocistej barwy. Cukier puder utrzyj z tłuszczem, a brzoskwinie z puszki zmiksuj na gładki krem. Zalej wodą żelatynę, a gdy napęcznieje, podgrzej ją i połącz z owocowym purée. Przestudzony i odwrócony na drugą stronę biszkopt posmaruj słodkim kremem, na wierzch wylewając brzoskwiniowy mus. Na koniec wstaw go do lodówki, by galaretka stężała. Gotową polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej i twórz z niej fantazyjne wzory, np. serduszka. Do dekoracji ciasta wykorzystaj także czerwoną konfiturę, np. z wiśni lub truskawek. Zapisz nasz przepis na smaczny placek brzoskwiniowy.