Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
3 szklanki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
1 szczypta
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Do garnka wlej ¼ szklanki wody i zagotuj.

Krok 2
Do mleka dodaj cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i szczyptę cynamonu (najlepiej świeżo startego), wymieszaj a następnie wlej do naczynia z gotującą się wodą delikatnie cały czas mieszając.

Krok 3
Gdy budyń się zagotuje, przelej do zimnej salaterki.

Krok 4
Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki, połóż na małym talerzyku obok salaterki z budyniem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej