Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej ¼ szklanki wody i zagotuj.

Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Do mleka dodaj cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i szczyptę cynamonu (najlepiej świeżo startego), wymieszaj a następnie wlej do naczynia z gotującą się wodą delikatnie cały czas mieszając.

Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - Krok 2

Krok 3

Gdy budyń się zagotuje, przelej do zimnej salaterki.

Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - Krok 3

Krok 4

Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki, połóż na małym talerzyku obok salaterki z budyniem.

Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej