Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
3 szklanki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
1 szczypta
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Do garnka wlej ¼ szklanki wody i zagotuj.

Krok 2
Do mleka dodaj cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i szczyptę cynamonu (najlepiej świeżo startego), wymieszaj a następnie wlej do naczynia z gotującą się wodą delikatnie cały czas mieszając.

Krok 3
Gdy budyń się zagotuje, przelej do zimnej salaterki.

Krok 4
Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki, połóż na małym talerzyku obok salaterki z budyniem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


























