Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
28 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Do garnka wlej ¼ szklanki wody i zagotuj.

Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Do mleka dodaj cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i szczyptę cynamonu (najlepiej świeżo startego), wymieszaj a następnie wlej do naczynia z gotującą się wodą delikatnie cały czas mieszając.

Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - Krok 2

Krok 3

Gdy budyń się zagotuje, przelej do zimnej salaterki.

Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - Krok 3

Krok 4

Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki, połóż na małym talerzyku obok salaterki z budyniem.

Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyń waniliowy z laską cynamonu i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej