Ciasto budyniowiec - przepis: prosty, pieczony | Przepisy.pl pixel

Budyniowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1270

heart
2306 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10054 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35056 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

150 gramów

0.75 szklanki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

masa budyniowa:

3 sztuki

1.5 litra

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i masło. Siekamy wszystkie składniki.

Budyniowiec - Krok 1

Krok 2

Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i sól. Zagniatamy kulkę ze składników. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Budyniowiec - Krok 2

Krok 3

1 litr mleka gotujemy z cukrem. 500 ml mleka mieszamy w miseczce z budyniami. Dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy aż budyń będzie gęsty. Odstawiamy.

Budyniowiec - Krok 3

Krok 4

Ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 1 część ciasta wałkujemy na wielkość blaszki. Podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do blaszki. Nakłuwamy widelcem.

Budyniowiec - Krok 4

Krok 5

Przelewamy letni budyń na spód.

Budyniowiec - Krok 5

Krok 6

Drugą część ciasta również wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy rozwałkowane ciasto na budyń. Pieczemy przez ok. 40 minut (do zrumienienia).

Budyniowiec - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Marta...

    Marta... , 23.12.2022

    Czy można dodać na wierzch po upieczeniu np. Masę kajmak?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • mag

    mag , 07.04.2022

    Super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ami-chan

    Ami-chan , 26.07.2021

    Być może to oczywiste ale nie jestem bardzo doświadczonym cukiernikiem - jakiej śmietany tu używamy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (3)
  • Marta

    Marta , 15.03.2021

    Ciasto zrobiłam dokładnie wedle przepisu, wyszło przepyszne, wszystkim smakowało :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BudyniowiecBudyniowiec

Budyń to pomysł na prosty, szybki i smaczny deser. Macie trochę więcej czasu i ochotę na nieco bardziej złożony przysmak? Przepis na budyniowiec będzie jak znalazł! Kruche ciasto z kremową, rozpływającą się w ustach masą o waniliowym lub śmietankowym aromacie ma poważne szanse na uzyskanie tytułu ulubionego deseru całej rodziny.

Dla kogo?

Do samodzielnego przygotowania wypieków nie potrzeba specjalistycznej wiedzy. Budyniowiec na kruchym cieście warto przyrządzić nawet wtedy, gdy dopiero poznajecie tajniki domowego cukiernictwa.

Na jaką okazję?

W sam raz, gdy macie przed sobą leniwe popołudnie. Wygodny fotel, wciągająca lektura lub film, filiżanka gorącej herbaty i kawałek ciasta z budyniem to doskonały pomysł na relaks.

Czy wiesz, że?

W przeszłości budyń był deserem wyższych sfer, ponieważ cukier przez lata stanowił towar drogi i luksusowy. Do budyniu często dodawano szafran i cynamon, co czyniło z niego jeszcze bardziej wykwintną potrawę.

Dla urozmaicenia:

Do przepisu na budyniowiec pasuje kruszonka oraz sos z przetartych, kwaskowatych owoców.