Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
28 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

10 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

200 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

dodatki:

100 gramów

50 gramów

50 gramów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W mikserze kielichowym zmiksuj płatki owsiane, siemię lniane, z proszkiem do pieczenia, przyprawą Knorr, jajami, mlekiem i burakami aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Krok 2

Na patelni naleśnikowej z odrobiną oleju smaż okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Jak będą gotowe odstaw je na bok.

Krok 3

Orzechy posiekaj. Ser feta lekko rozkrusz. Kiełki umyj i osusz. Posyp dodatkami placuszki i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podobnie możesz przygotować placuszki zastępując gotowane buraki np. pieczonymi batatami. Jeśli nie możesz dostać w sklepie gotowych buraków to przygotuj dodatkowy czas na ugotowanie ich wcześniej. 

Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczane placuszki z serem feta i kiełkamiBuraczane placuszki z serem feta i kiełkami

Burak to warzywo, które daje ogromne możliwości w kuchni. W Polsce znamy go najczęściej z tradycyjnego barszczu czy sałatek serwowanych do obiadu. Jeśli lubicie buraki, koniecznie spróbujcie placuszków z serem feta i kiełkami! Oryginalne mieszanki przypraw dodają buraczanym plackom egzotycznego charakteru, a ser feta, orzechy włoskie, rukiew wodna oraz kiełki, doskonale uzupełniają smak dania.

Dla kogo?

Buraczane placuszki pokocha każdy – niezależnie czy na co dzień gustuje w daniach mięsnych, czy preferuje kuchnię wegetariańską.

Na jaką okazję?

Placuszki to doskonały pomysł na codzienny obiad. Przepis idealnie sprawdzi się również w porze kolacji, czy na domowych imprezach. Danie będzie prawdziwym zaskoczeniem dla gości!

Czy wiesz, że?

Nazwa „feta” została zastrzeżona wyłącznie dla produktów pochodzących z Grecji, przygotowywanych według tradycyjnej receptury. Przy produkcji sera niedopuszczalne jest stosowanie jakichkolwiek środków konserwujących czy koloryzujących.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym zamiennikiem buraków będą pieczone bataty.