
Składniki
250 gramów
100 gramów
200 gramów
3 sztuki
1 litr
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku z wodą rozpuść prawdziwe masło. Do ciepłej wody dodaj mąkę pszenną i bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, do momentu, w którym powstanie gęsta i jednolita masa.

Krok 2
Odstaw gęstą masę do przestudzenia.

Krok 3
Do przestudzonej masy jajecznej dodaj kurze jaja i zmiksuj na gładką masę. Tak powstałe ciasto jest gotowe do smażenia.

Krok 4
Do głębokiej patelni lub szerokiego garnka wlej olej i dobrze rozgrzej tłuszcz. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj churros bezpośrednio na olej i smaż w głębokim tłuszczu, aż hiszpańskie ciasteczka z obu stron ładnie się zarumienią. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta. Usmażone ciasteczka churros wyławiaj z oleju za pomocą łyżki cedzakowej z dziurkami i przekładaj na talerz wyłożony warstwą ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Krok 5
Gotowe churros serwuj posypane cukrem pudrem.


Dobra rada:
Jak urozmaicić smak churros? Przepis możesz wzbogacić o smak gorzkiej czekolady i polać nią wierzch ciasta. Miłośnikom słodkości te hiszpańskie ciasteczka powinny posmakować także w towarzystwie syropy klonowego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Churros
Jeśli hiszpańską kuchnię kojarzycie jedynie z owocami morza, paellą czy różnorodnymi tapas, czas odkryć słodką stronę iberyjskich dań. Prawdziwą furorę robi ostatnio przepis na churros. To długie paski ciasta, które wyciska się bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażone churros zachwycą każdego miłośnika oryginalnych deserów. Co więcej, nie potrzebujesz niczego specjalnego, aby zrobić churros w domu. Wystarczą: woda, masło, mąka pszenna, jajka oraz olej. Dzięki tym kilku składnikom szybko przygotujesz hiszpańskie churrosy – łakocie, które na pewno będą stałym elementem Twojego deserowego menu.
Dla kogo?
Trudno znaleźć osobę, której przepis na hiszpańskie churrosy nie przypadłyby do gustu. To dobra propozycja zarówno dla miłośników prostych w przygotowaniu łakoci, jak i tych z Was, którzy szukają pomysłu na oryginalny deser.
Na jaką okazję?
Przepis na churros świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i w czasie wyjątkowych uroczystości. To doskonały pomysł na słodką przekąskę podczas wizyty znajomych czy też w czasie długiego wieczoru filmowego we dwoje.
Czy wiesz, że?
W niektórych krajach churros serwuje się wraz ze stopionym serem. Przykładem jest choćby Urugwaj. Warto też wspomnieć, że churros są deserem, który ma stałe miejsce w hiszpańskiej tradycji. Moczone w filiżance z gorącą czekoladą churrosy są obowiązkowym elementem powitania Nowego Roku.
Dla urozmaicenia:
Jak zmienić smak churros? Przepis oryginalny zakłada serwowanie ciasteczek w towarzystwie cukru pudru. Tymczasem smak deseru może wzbogacić również gorąca polewa czekoladowa czy domowej roboty krem orzechowy.