Ciasteczka z kremem i owocami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

17 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1

0.5 litra

250 gramów

1

1 szczypta

200 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulkę i owinąć ją w przezroczystą folię i włożyć do lodówki na 15 minut.

Krok 2

Kasię wyjąć z lodówki i pokroić na 4-5 plastrów. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej delikatnie mąką. Na środku ułożyć obok siebie plastry Kasi. Boki ciasta ze wszystkich stron założyć do środka i mocno zacisnąć. Ciasto napełnione tłuszczem rozwałkować, a następnie złożyć z obu stron do środka, aby było ono trzykrotnie przełożone.

Krok 3

Ciasto znów rozwałkować i złożyć jak wyżej i owinąwszy w folię włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na 10 kwadratów. W połowie z nich zrobić pośrodku okrągły otwór.

Krok 4

Cały kawałek posmarować białkiem i nałożyć kawałek z wykrojonym środkiem.

Krok 5

Posmarować żółtkiem i wyłożyć na blachę spłukaną wcześniej zimną wodą (nie wycierać blachy, ani nie natłuszczać). Piec w temperaturze 200 stopni.

Krok 6

Przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu. Gdy ostygnie, dodać miękką Kasię, dokładnie wymieszać mikserem i krem gotowy.

Krok 7

Wypełniamy otwory kremem budyniowym i kładziemy owoce. Posypujemy cukrem pudrem SMACZNEGO

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej