Ciastka z kawałkami czekolady

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

192 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

294 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

666 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

0.75 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

130 gramów

130 gramów

1 sztuka

1.5 łyżeczki

170 gramów

170 gramów

polewa:

170 gramów

170 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciastka: Rozgrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować kilka blach tłuszczem i/lub wyłożyć je papierem do pieczenia.

Krok 2

Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól w średniej misce. Odłożyć na bok.

Krok 3

W osobnej misce miksować przez ok. 5 minut margarynę Kasię z jednym i drugim cukrem przy pomocy miksera lub drewnianej łyżki, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać jajko i aromat waniliowy. Co jakiś czas zbierać masę ze ścianek miski. Stopniowo dodawać mąkę z dodatkami, aż do połączenia w jednolitą masę. Wymieszać z kawałkami ciemnej i białej czekolady.

Krok 4

Nakładać ciasto na blachy łyżką stołową lub łyżeczką do lodów. Zachować między ciastkami odległość ok. 5 cm, aby mogły urosnąć.

Krok 5

Piec przez 10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu pozostawić blachy na 2 minuty na drucianych podstawkach, a następnie zdjąć ciastka i zostawić do wystygnięcia.

Krok 6

Polewa Zebra (opcjonalnie): Kawałki czekolady roztopić w 2 osobnych naczyniach w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu. Oblewać ciastka w paski stopioną ciemną czekoladą na przemian z jasną. Pozostawić do zastygnięcia przed podaniem.

Krok 7

Porada: Oprócz kawałków czekolady, ciastka te smakują także doskonale z orzechami, suszonymi owocami lub ulubionymi cukierkami.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja Fir

    Alicja Fir

    Radzę robić bardzo małe bo rosną to rozmiarów domu

    Odpowiedz Odpowiedz
4 osoby oglądają przepis:
Łaciate krówki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej