CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI I WIŚNIAMI

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

98

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

1 szklanka

4 sztuki

1 szklanka

null gramów

null gramów

0.5 szklanki

2 łyżeczki

60 dekagramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, na końcu wsypując połowę cukru.

Krok 2

Żółtka z resztą cukru ubić w drugiej misce, następnie dodać sok z cytryny i cienkim strumieniem wlewać olej, ciągle ubijając.

Krok 3

Dolać mleko, na to przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać.

Krok 4

Dodać otartą skórkę z cytryny oraz pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.

Krok 5

Owoce umyć, odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Krok 6

Posypać je 2 łyżkami mąki, aby nie opadały na dno.

Krok 7

Do ciasta przełożyć omączone owoce, łyżką zamieszać ostrożnie i wylać całość do przygotowanej formy.

Krok 8

Piec 45 minut w 180*C. Jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI I WIŚNIAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI I WIŚNIAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI I WIŚNIAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI I WIŚNIAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI I WIŚNIAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI I WIŚNIAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI I WIŚNIAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej