Ciasto Jola przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto Jola

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

103

343 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2852 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

500 gramów

220 gramów

6 sztuk

2 opakowania

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z żółtkami i połową cukru na puszysty krem.

Krok 2

Stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Zagnieć ciasto.

Krok 4

Podziel je na dwie części, jedną owiń folią i włóż do lodówki.

Krok 5

Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę, pod koniec wsyp kisiel.

Krok 6

Jedną część ciasta przenieś do prostokątnej formy 25x35 cm posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 7

Na ciasto wysyp wiśnie.

Krok 8

Nakryj ubitą pianą z białek.

Krok 9

Drugą część ciasta pokrusz lub zetrzyj „na pazurkach” na pianę.

Krok 10

Piecz 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

3

Opinie o przepisie

  • Halina Ciupak

    Halina Ciupak , 07.03.2019

    Czy wiśnie mogą być mrożone? bez pośrednio na ciasto? czy muszą się odmrozic?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Sinkiewicz

    Ewa Sinkiewicz , 15.07.2016

    Co to znaczy "opakowanie wiśni"? Pół kilo?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Jola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Jola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Jola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Jola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Jola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Jola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Jola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto JolaCiasto Jola

Domowe wypieki mogą być bardzo proste w przygotowaniu. Przekonasz się o tym, wykorzystując przepis na ciasto Jola. Ta słodka przekąska z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim. Na początek miksuj margarynę, cukier oraz żółtka do momentu powstania kremu o puszystej konsystencji. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy przesiej przez sito, aby nabrały powietrza – dzięki temu wypiek będzie bardziej pulchny. Następnie całość zagnieć i podziel na dwie części. Jedną z nich zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki, aby się schłodziła. Ubitą pianę z białek połącz z kisielem – zdecyduj się na wiśniowy, malinowy lub truskawkowy. Część ciasta umieść w formie wysmarowanej wcześniej tłuszczem, a na wierzch wysyp wiśnie i przykryj pianą z białek. Drugi kawałek ciasta wyjmij z lodówki i pokrusz w dłoniach. Piecz ciasto w piekarniku do czasu, aż się zarumieni. Kiedy będzie gotowe, możesz posypać je cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dzięki temu przepisowi przyrządzisz perfekcyjne ciasto Jola, które sprawdzi się na wiele okazji.