Ciasto Jola

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

101

328 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2833 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

220 gramów

6 sztuk

2 opakowania

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z żółtkami i połową cukru na puszysty krem.

Krok 2

Stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Zagnieć ciasto.

Krok 4

Podziel je na dwie części, jedną owiń folią i włóż do lodówki.

Krok 5

Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę, pod koniec wsyp kisiel.

Krok 6

Jedną część ciasta przenieś do prostokątnej formy 25x35 cm posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 7

Na ciasto wysyp wiśnie.

Krok 8

Nakryj ubitą pianą z białek.

Krok 9

Drugą część ciasta pokrusz lub zetrzyj „na pazurkach” na pianę.

Krok 10

Piecz 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

3

Opinie o przepisie

  • Halina Ciupak

    Halina Ciupak

    Czy wiśnie mogą być mrożone? bez pośrednio na ciasto? czy muszą się odmrozic?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Sinkiewicz

    Ewa Sinkiewicz

    Co to znaczy "opakowanie wiśni"? Pół kilo?

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto JolaCiasto Jola

Domowe wypieki mogą być bardzo proste w przygotowaniu. Przekonasz się o tym, wykorzystując przepis na ciasto Jola. Ta słodka przekąska z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim. Na początek miksuj margarynę, cukier oraz żółtka do momentu powstania kremu o puszystej konsystencji. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy przesiej przez sito, aby nabrały powietrza – dzięki temu wypiek będzie bardziej pulchny. Następnie całość zagnieć i podziel na dwie części. Jedną z nich zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki, aby się schłodziła. Ubitą pianę z białek połącz z kisielem – zdecyduj się na wiśniowy, malinowy lub truskawkowy. Część ciasta umieść w formie wysmarowanej wcześniej tłuszczem, a na wierzch wysyp wiśnie i przykryj pianą z białek. Drugi kawałek ciasta wyjmij z lodówki i pokrusz w dłoniach. Piecz ciasto w piekarniku do czasu, aż się zarumieni. Kiedy będzie gotowe, możesz posypać je cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dzięki temu przepisowi przyrządzisz perfekcyjne ciasto Jola, które sprawdzi się na wiele okazji.