Ciasto orzechowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

25 dekagramów

20 dekagramów

1 szczypta

25 dekagramów

5 łyżek

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć 20 dag posiekanych orzechów włoskich z Kasią, cukrem i szczyptą soli.

Krok 2

Ucierając, dodawać po jednym jajku.

Krok 3

Masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Dodać mleko i olejek. Wymieszać.

Krok 5

Wyłożyć ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką formy.

Krok 6

Piec ok. 60 minut w temp. 175 C

Krok 7

Wyjąć i ostudzić.

Krok 8

Gotową polewę wstawić do kąpieli wodnej, by się rozpuściła.

Krok 9

Posmarować nią ciasto, udekorować połówkami orzechów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechoweCiasto orzechowe

Sekret pysznego ciasta orzechowego kryje się w odpowiednim doborze orzechów – wykorzystuj do niego przede wszystkim włoskie. Drobno zmielone powinny doskonale połączyć się z jajkiem utartym z cukrem pudrem oraz kostką do pieczenia. Możesz podkreślić ich smak odrobiną cynamonu lub wanilii. W ten sposób uzyskasz podstawę, do której należy dodać mąkę (odpowiednia będzie mieszana) oraz proszek do pieczenia. Gdyby masa okazała się zbyt gęsta, rozcieńcz ją niewielką ilością mleka. Ciasto orzechowe zyska intensywny aromat, jeśli pod koniec przygotowywania go, sięgniesz po olejek migdałowy. W masę warto wmieszać także inne rodzaje orzechów, np. laskowe, nerkowca lub płatki migdałowe. Podstawową wersję tego wypieku urozmaicaj również innymi bakaliami. Dobrze będą smakować suszone owoce, tj. rodzynki, daktyle i figi oraz skórka z pomarańczy. Ciasto orzechowe piecz w podłużnej, prostokątnej formie – dzięki niej będzie z wyglądu przypominać chleb. Gotowe udekoruj polewą czekoladową lub lukrową i oprósz zmielonymi orzechami. Wypróbuj ten przepis.