Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

250 gramów

200 gramów

1.5 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 opakowania

750 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć dno blachy i boki, nakłuć widelcem (blacha okrągła o średnicy 28 cm) - włożyć do lodówki do schłodzenia, drugą część włożyć do zamrażalnika.

Krok 2

Nadzienie: Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wyłożyć na cieście (jeżeli brzoskwinie są soczyste, przed ułożeniem brzoskwiń można ciasto posypać lekko bułką tartą lub kaszą manna i powtórzyć na warstwie brzoskwiń).

Krok 3

Zagotować 700 ml mleka, budyń i cukier rozpuścić w pozostałych 50 ml. Wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.

Krok 4

Wyłożyć na brzoskwiniach.

Krok 5

Na budyń pokruszyć ciasto z zamrażalnika.

Krok 6

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40-45 minut.

Krok 7

Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z brzoskwiniami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z brzoskwiniami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z brzoskwiniami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z brzoskwiniami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z brzoskwiniami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z brzoskwiniami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z brzoskwiniami i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej