Przepisy na Ciasteczka z czekoladą
7 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (7) 
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka z czekoladą to idealna propozycja dla miłośników deserów i słodkich wypieków. Doskonale sprawdzą się w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości lub jako codzienny podwieczorek. Do ich przygotowania możesz użyć ulubionych dodatków m.in. orzechów włoskich, rodzynków, wanilii lub kandyzowanych owoców. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ich smak wzbogacić również karmelowym nadzieniem. Jeśli chcesz je podać w klasycznej wersji, uformuj z ciasta małe kuleczki, a następnie spłaszcz je łyżką. Pamiętaj, że ciastka podczas pieczenia szybko rosną, dlatego nakładając je na blachę, zachowaj odpowiednie odstępy. To, jaki kształt im nadasz, zależy wyłącznie od Twojej fantazji. Czekoladowe ciasteczka serwuj w towarzystwie zbożowej kawy, herbaty lub mleka. Jeśli chcesz, by Twoje wypieki nie tylko świetnie smakowały, ale również wspaniale wyglądały, koniecznie przygotuj ciastka zebry. Kawałki czekolady roztop w dwóch osobnych naczyniach (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu). Każdy kawałek udekoruj ciemną czekoladą (na przemian z jasną) i pozostaw do zastygnięcia. Smak ciastek wzbogacisz, dodając do nich orzechy, suszone owoce, a nawet ulubione cukierki. Równie ciekawym pomysłem będzie przyrządzenie mini trufli z rodzynkami. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Wystarczy, że kostkę do pieczenia utrzesz mikserem, a następnie dodasz do niej startą czekoladę, pokruszone herbatniki i rodzynki. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki i obtocz każdą z nich w posypce czekoladowej. Gotowy wypiek podawaj w papierowych foremkach. Nie zapomnij również o innych propozycjach: pieguskach, wiatraczkach, miętowych pastylkach w czekoladzie, czekoladowych ciasteczkach z żurawiną i orzechami makadamia oraz domowych ciastkach Oreo. W tej kategorii znajdziesz sprawdzone przepisy na słodkie, pyszne ciasteczka z czekoladą. Pokażemy Ci, jak krok po kroku je zrobić oraz podpowiemy, jakich dodatków użyć, by cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Zatem do dzieła! Przygotuj je i podziel się z nami swoją opinią.










