Gorące placuszki z jabłkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij
Gorące placuszki z jabłkami

Składniki

ciasto:

4 sztuki

400 gramów

10 łyżek

3 łyżki

120 gramów

1 szczypta

1

do smażenia:

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry.

Krok 2

Białko oddzielić od żółtek.

Krok 3

Żółtka utrzeć z mąką, mlekiem, śmietaną i solą oraz roztopioną Kasią.

Krok 4

Ciasto pozostawić na 30 minut.

Krok 5

Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać z ciastem.

Krok 6

Dodać pokrojone jabłka.

Krok 7

Na patelni rozgrzać Kasię z olejem, nakładać łyżką masę i piec placuszki z obu stron na złoty kolor.

Krok 8

Gorące placuszki posypać cukrem pudrem i można podawać gościom.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gorące placuszki z jabłkamiGorące placuszki z jabłkami

Delikatne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz placuszki z jabłkami. To proste danie możesz podać na ciepłe śniadanie, słodki obiad albo na podwieczorek. Utrzyj ze sobą wszystkie składniki, z wyjątkiem białek jaj i jabłek. Zamiast śmietany sprawdzi się także jogurt naturalny albo serek homogenizowany. Mąkę przesiej przez sitko – dzięki temu napowietrzy się, a placki będą bardziej puszyste. Odstaw je na chwilę, a w tym czasie obierz i pokrój jabłka. Jeśli wolisz mniejsze kawałki owoców, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Odciśnij wtedy nadmiar soku. Ubij białka na sztywną pianę. Zrób to tuż przed połączeniem ich z resztą masy, inaczej opadną i placki nie będą tak delikatne, jak powinny. Smaż na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placuszki podawaj ciepłe, jednak na zimno również będą smaczne. Posyp je cynamonem i rodzynkami. Obydwa te składniki możesz też dodać do ciasta jeszcze przed smażeniem. Skorzystaj z naszego przepisu i spróbuj, jak smakują gorące placuszki z jabłkami.