
Składniki
4 sztuki
250 gramów
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
80 gramów
4 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz kawałki kurczaka, połowę majonezu Hellmann's, relish, cebulę i wymieszaj.
Krok 2
Bułki przekrój i posmaruj pozostałym majonezem.
Krok 3
Przygotowaną masę nałóż równomiernie na przekrojone bułki. Przykryj każdą z nich liśćmi szpinaku, nałóż plaster sera, a na koniec złóż kanapkę.
Krok 4
Kanapki z gotowanym kurczakiem grilluj z obu stron po 4 minuty, do momentu, gdy pieczywo będzie zarumienione, a ser w środku roztopiony.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z kurczakiem
Sekret kanapki z gotowanym kurczakiem tkwi w paście, którą wykonasz na bazie kilku składników, m.in. kurczaka, majonezu, relishu ogórkowego oraz czerwonej cebuli. Przygotowaną pastę nałóż równomiernie na przekrojone bułki. Następnie przykryj każdą z nich liśćmi szpinaku oraz plastrem sera, a na koniec złóż. Otrzymane w ten sposób kanapki grilluj po kilka minut z obu stron (pieczywo powinno być lekko zarumienione, a znajdujący się w środku ser roztopiony). Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszną kanapkę z kurczakiem, która sprawdzi się na wiele okazji. Przekonaj się, jakie to łatwe.
Dla kogo?
Gotowana pierś z kurczaka na kanapki to składnik, który niewątpliwie dodaje daniu wyrazistszego smaku i urozmaica strukturę. Mięso drobiowe jest dość uniwersalnym rodzajem, które, w połączeniu z odpowiednimi składnikami, powinno posmakować każdemu.
Na jaką okazję?
Kanapka z kurczakiem gotowanym jest nie tylko smaczna, ale również uniwersalna – doskonale nadaje się zarówno na kolację, jak i drugie śniadanie (wystarczy, że zwiniesz ją w papier śniadaniowy i zabierzesz ze sobą do pracy).
Czy wiesz, że?
Pierś z kurczaka – gotowana – na kanapki to połączenie smaków i aromatów między dwoma połówkami bułki. Wykorzystując majonez do połączenia wszystkich składników, uzyskasz kremową konsystencję oraz aksamitną strukturę, którą przełamuje zgrillowana i chrupiąca bułka.
Dla urozmaicenia:
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na kanapkę z kurczakiem odrobinę modyfikować, np. dodając do niej również pomidory, rukolę czy rzodkiewkę. Pamiętaj także, że zamiast kurczaka śmiało możesz użyć gotowanej szynki lub wędzonego boczku.