Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Lekka sałatka warzywna

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

223 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

160 gramów

40 gramów

240 gramów

80 gramów

300 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umytą sałatę poszarp na małe kawałki i połącz z umytymi, obranymi i pokrojonymi warzywami (pomidorkami i ogórkiem).

Lekka sałatka warzywna - Krok 1

Krok 2

Całość wymieszaj, dodaj kiełki i podprażonego na suchej patelni i ostudzonego słonecznika. Polej jogurtem. Podawaj z listkami świeżych ziół.

Lekka sałatka warzywna - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka warzywnaLekka sałatka warzywna

Warzywa powinny rządzić w naszym jadłospisie, o czym świadczy ich umiejscowienie w dolnej części Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia. Sposobem na włączenie ich do drugiego śniadania jest lekka sałatka warzywna. Przygotuj sałatę, pomidorki koktajlowe, ogórka, pestki słonecznika i kiełki rzodkiewki. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym.

Dla kogo?

To przepis na doskonałą przekąskę dla osób, które chcą być fit - z takim drugim śniadaniem zbędne kilogramy nam niestraszne. Lekka sałatka warzywna - porcja tylko 78 kcal, sprawdzi się zarówno podczas domowego posiłku, jak i w czasie przerwy na lunch w biurze.

Na zdrowie!

Warzywna sałatka to spora dawka witaminy C (26,1 mg, czyli 33% RWS). Kwas askorbinowy odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ponadto posiłek charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych. Dzięki temu danie wspomoże Cię w walce z podwyższonym stężeniem cholesterolu.

Czy wiesz, że?

Pestki słonecznika powinny na stałe zagościć w naszym menu. Odnajdziemy w nich nie tylko dobre nienasycone tłuszcze, ale także witaminę E. Już jedna łyżka zapewnia 22% dziennej rekomendowanej wartości pożycia (RWS).