Lekka sałatka warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Lekka sałatka warzywna

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

7

289 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

240 gramów

300 gramów

1 sztuka

40 gramów

160 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umytą sałatę poszarp na małe kawałki i połącz z umytymi, obranymi i pokrojonymi warzywami (pomidorkami i ogórkiem).

Lekka sałatka warzywna - Krok 1

Krok 2

Całość wymieszaj, dodaj kiełki i podprażonego na suchej patelni i ostudzonego słonecznika. Polej jogurtem. Podawaj z listkami świeżych ziół.

Lekka sałatka warzywna - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka warzywnaLekka sałatka warzywna

Warzywa powinny rządzić w naszym jadłospisie, o czym świadczy ich umiejscowienie w dolnej części Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia. Sposobem na włączenie ich do drugiego śniadania jest lekka sałatka warzywna. Przygotuj sałatę, pomidorki koktajlowe, ogórka, pestki słonecznika i kiełki rzodkiewki. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym.

Dla kogo?

To przepis na doskonałą przekąskę dla osób, które chcą być fit - z takim drugim śniadaniem zbędne kilogramy nam niestraszne. Lekka sałatka warzywna - porcja tylko 78 kcal, sprawdzi się zarówno podczas domowego posiłku, jak i w czasie przerwy na lunch w biurze.

Na zdrowie!

Warzywna sałatka to spora dawka witaminy C (26,1 mg, czyli 33% RWS). Kwas askorbinowy odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ponadto posiłek charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych. Dzięki temu danie wspomoże Cię w walce z podwyższonym stężeniem cholesterolu.

Czy wiesz, że?

Pestki słonecznika powinny na stałe zagościć w naszym menu. Odnajdziemy w nich nie tylko dobre nienasycone tłuszcze, ale także witaminę E. Już jedna łyżka zapewnia 22% dziennej rekomendowanej wartości pożycia (RWS).