Monastyrska Izba

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

8 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2.5 szklanki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

nadzienie:

2 puszki

masa:

500 gramów

500 gramów

100 gramów

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko zagnieść ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię aby nie obeschło i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Krok 2

W tym czasie należy wiśnie bardzo dokładnie odcedzić z soku. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 15 równych części (jeżeli robimy jedno duże ciasto) lub na 12 (jeżeli robimy 2 mniejsze).

Krok 3

Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości ok. 9-10 cm. Na długim brzegu prostokąta układać wzdłuż, wiśnie, jedna przy drugiej.

Krok 4

Zawinąć i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dobrze zacisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. około 15-25 min. aż się zarumienią. Po upieczeniu, odstawić do pełnego wystudzenia.

Krok 5

Przygotowanie masy śmietanowej: Śmietanę 36% ubijamy na sztywno. Śmietanę kwaśną utrzeć z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Do całości dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.

Krok 6

Gdy masa zacznie tężeć przekładać nią ruloniki tworząc trójkąt. W kolejności 3,2,1. Po złożeniu mamy dwa ciasta. Ciasto chłodzić przez noc w lodówce! Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Monastyrska Izba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Monastyrska Izba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Monastyrska Izba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Monastyrska Izba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Monastyrska Izba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Monastyrska Izba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Monastyrska Izba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej