Murzynek z wiśniami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

3 łyżki

1 opakowanie

50 dekagramów

1 opakowanie

25 dekagramów

5 sztuk

3 łyżki

2 szklanki

0.33 szklanki

dekoracja:

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku roztopić Kasię, dodać cukier, kakao, olej i 1/3 szklanki wody.

Krok 2

Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.

Krok 3

Przestudzić ją i mieszając, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.

Krok 4

Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

Krok 5

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając.

Krok 6

Następnie ciasto przełożyć do prostokątnej wąskiej formy (18x30 cm) posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Krok 7

Na wierzchu rozłożyć odsączone wiśnie, mrożonych nie rozmrażać.

Krok 8

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i można udekorować bitą śmietaną. Efekt zaskakujący ze względu na walory smakowe. SMACZNEGO.

2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Ciasto piecze się w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, z termoobiegiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldi1609 Waldi1609

    Waldi1609 Waldi1609

    Ile trzeba czasu piec w jakiej temp. i z termoobiegiem czy bez ? nie ma takich info. w przepisie !

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej