(Nie)zwykłe Fale Dunaju ;)

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

331 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

0.5 kilograma

0.3 opakowania

2 łyżeczki

2 szklanki

1 opakowanie

2 łyżki

krem:

1 opakowanie

0.5 litra

polewa:

1.5 łyżki

0.75 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Utrzeć mikserem Kasię z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 2

Dodawać stopniowo oddzielone żółtka, dalej ucierać mikserem.

Krok 3

Następnie dodawać do ucieranej masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać.

Krok 5

Połowę masy wyłożyć na blachę prostokątną i równo rozprowadzić po jej powierzchni.

Krok 6

Do drugiej części ciasta dodać kakao, wodę i wymieszać.

Krok 7

Tą część ciasta wyłożyć na jasną część ciasta na blaszce.

Krok 8

Na wierzchu dość gęsto rozłożyć rozmrożone wiśnie.

Krok 9

Upiec .

Krok 10

W tym czasie ugotować budyń według przepisu na opakowaniu i ostudzić.

Krok 11

Kostkę Kasi utrzeć na puszystą masę i dodawać do niej stopniowo ostudzony budyń, połączyć.

Krok 12

Masę budyniową wyłożyć na ostudzone ciasto i równo rozprowadzić.

Krok 13

Polewę sporządzić, rozpuszczając w garnku jej składniki.

Krok 14

Gdy ostygnie, "oblać" według fantazji ciasto .... no i już tylko smacznego ...:)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej