
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przed przygotowaniem deseru podgrzej w garnku z wodą polewę.
Krok 2
Zrób 3 kulki: 2 truskawkowe i śmietankową. Ułóż je w linii prostej na środku talerza i włóż do zamrażalnika na 10 minut.
Krok 3
Namaluj na talerzu 2 czułki (według wzoru na zdjęciu), wyciskając delikatnie polewę z tubki przez wycięty niewielki otwór w opakowaniu.
Krok 4
Z drażetek zrób oczy motyla. Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami 4 nieduże trójkąty i zrób z nich skrzydła, mocując je do kulek tułowia.
Krok 5
Deser udekoruj kolorową posypką i podawaj od razu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody truskawkowe z wafelkami "Motyl"
Szukasz sposobu na efektownie prezentujące się, smaczne i szybkie w przygotowaniu lody? W takim przypadku koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu na słodką przekąskę w kształcie motyla. Trzy kulki lodów o różnych smakach posłużą za jego tułów, natomiast wafelki w kształcie trapezów sprawdzą się w roli skrzydeł. Ozdabianie tego deseru to pole do popisu dla wyobraźni i kreatywności. Skrzydła można kolorować na wiele sposobów – przy pomocy posypek, polew czy bitej śmietany. Wszystkie składniki doskonale komponują się ze sobą, tworząc w efekcie wyjątkowo smaczny deser. Gotową słodką przekąskę podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub z domowym musem malinowym. Lody truskawkowe z wafelkami „motyl” będą nie tylko smacznym poczęstunkiem, ale również ozdobą stołu. To deser, który z powodzeniem zaserwujesz jako podwieczorek o każdej porze roku. Wykonaj „motyla” według poniższego przepisu i przygotuj oryginalny deser. Mamy nadzieję, że komponowanie apetycznych słodkich przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.