Płatki owsiane na mleku z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Płatki owsiane na mleku z jabłkiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

39

687 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

803 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

125 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki zalać wrzącą wodą do poziomu powierzchni płatków i odczekać kilka minut, aż zmiękną.

Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Dodać mleko, pokrojone w kostkę kawałki jabłka, wymieszać i posypać cynamonem.

Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: fosforu, potasu, wapnia, magnezu, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12, witaminy C.

3

Opinie o przepisie

  • Ilona Piątek

    Ilona Piątek , 18.01.2022

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MOCNA GWIAZDA

    MOCNA GWIAZDA , 24.03.2018

    Bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Piskor

    Martyna Piskor , 17.02.2018

    Kocham❤

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Płatki owsiane na mleku z jabłkiemPłatki owsiane na mleku z jabłkiem

Płatki owsiane na mleku z jabłkiem i cynamonem to zdrowy posiłek na początek dnia. Ich dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Płatki wystarczy zalać wrzącą wodą, odstawić, aż zmiękną, a następnie dodać do nich mleko, kawałki jabłek oraz cynamon. Tak przygotowane ciepłe danie jest nie tylko smaczne, ale i pożywne. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą utrzymać fit sylwetkę, a jednocześnie jeść zróżnicowane posiłki. Wybierz do nich mleko o zawartości 1,5% tłuszczu – nie powinno się całkowicie rezygnować z tego składnika, ponieważ jest on nośnikiem smaku i rozpuszczają się w nim niektóre witaminy. Wystarczy pół szklanki, żeby płatki zyskały słodki posmak. Pokrój w kostkę albo zetrzyj na tarce dowolną odmianę jabłka – mogą to być słodkie ligole albo kwaskowate szare renety. Na koniec dopraw płatki owsiane na mleku cynamonem, a Twoje śniadanie będzie przypominać smakiem szarlotkę. Jeśli szukasz sposobu na zdrowe i pożywne śniadanie, owsianka będzie znakomitym wyborem! Przygotuj ją według naszego przepisu.