Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Sałatka z jajkiem i szparagami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

49

246 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

796 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 sztuki

12 sztuk

2 sztuki

8 łyżek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umytą i osuszoną sałatę porwij na kawałki i umieść w dużej misce. Umyte szparagi gotuj przez kilka minut, a po ostudzeniu pokrój na kawałki i dodaj do sałaty.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 1

Krok 2

Do miski dodaj także cząstki pomidora, jajko na twardo, posypując wszystko pestkami słonecznika (możesz podprażyć pestki na suchej patelni) i grzankami.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 2

Krok 3

Polej całość przygotowanym sosem Knorr.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy E, potasu, fosforu, magnezu, tiaminy, ryboflawiny, witaminy A.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jajkiem i szparagamiSałatka z jajkiem i szparagami

Sałatka z jajkiem i szparagami to pożywny posiłek, który doskonale sprawdzi się jako fit kolacja. Przygotuj ją na bazie chrupiącej sałaty lodowej z dodatkiem warzyw oraz z grzankami. Sałata ta jest dość delikatna, dlatego urozmaicisz smak całości, polewając ją sosem włoskim z suszonymi pomidorami. Zacznij jednak od umycia warzyw i ugotowania szparagów – pamiętaj, że główki gotują się szybciej niż pozostała część łodygi. Odłam z nich zdrewniałe końcówki, a w razie potrzeby obierz i po przestudzeniu dodaj je do sałaty. Kolejne składniki sałatki to: pomidor, jajko na twardo oraz grzanki. Przygotuj je samodzielnie ze zdrowego razowego chleba – wystarczy, że kawałki chleba podsmażysz na suchej patelni. Żeby urozmaicić sałatkę, dodaj do niej ziarna słonecznika, najlepiej prażone, które są bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Przekąskę polej sosem na bazie oliwy. Sałatka z jajkiem i szparagami to zdrowy i pożywny posiłek, który dostarcza 160 g warzyw. Jest więc pełen cennych składników mineralnych, takich jak potas (526 mg, tzn. 26% DRWS) , fosfor (186 mg, tzn. 27% DRWS) i magnez (61 mg, tzn. 16% DRWS), a także stanowi bardzo dobre źródło witaminy C (29 mg, tzn. 36% DRWS)  oraz E (6,1 mg, tzn. 51% DRWS). Przygotuj tę sałatkę na najbliższą kolację.