Sałatka z jajkiem i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Sałatka z jajkiem i szparagami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

53

527 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1056 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1526 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 sztuki

12 sztuk

2 sztuki

8 łyżek

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umytą i osuszoną sałatę porwij na kawałki i umieść w dużej misce. Umyte szparagi gotuj przez kilka minut, a po ostudzeniu pokrój na kawałki i dodaj do sałaty.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 1

Krok 2

Do miski dodaj także cząstki pomidora, jajko na twardo, posypując wszystko pestkami słonecznika (możesz podprażyć pestki na suchej patelni) i grzankami.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 2

Krok 3

Polej całość przygotowanym sosem Knorr.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy E, potasu, fosforu, magnezu, tiaminy, ryboflawiny, witaminy A.

3

Opinie o przepisie

  • Miraska

    Miraska , 10.06.2023

    Super sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Piątek

    Ilona Piątek , 18.01.2022

    Wyśmienita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Piątek

    Ilona Piątek , 17.01.2022

    Przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jajkiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zielony koktajl
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jajkiem i szparagamiSałatka z jajkiem i szparagami

Sałatka z jajkiem i szparagami to pożywny posiłek, który doskonale sprawdzi się jako fit kolacja. Przygotuj ją na bazie chrupiącej sałaty lodowej z dodatkiem warzyw oraz z grzankami. Sałata ta jest dość delikatna, dlatego urozmaicisz smak całości, polewając ją sosem włoskim z suszonymi pomidorami. Zacznij jednak od umycia warzyw i ugotowania szparagów – pamiętaj, że główki gotują się szybciej niż pozostała część łodygi. Odłam z nich zdrewniałe końcówki, a w razie potrzeby obierz i po przestudzeniu dodaj je do sałaty. Kolejne składniki sałatki to: pomidor, jajko na twardo oraz grzanki. Przygotuj je samodzielnie ze zdrowego razowego chleba – wystarczy, że kawałki chleba podsmażysz na suchej patelni. Żeby urozmaicić sałatkę, dodaj do niej ziarna słonecznika, najlepiej prażone, które są bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Przekąskę polej sosem na bazie oliwy. Sałatka z jajkiem i szparagami to zdrowy i pożywny posiłek, który dostarcza 160 g warzyw. Jest więc pełen cennych składników mineralnych, takich jak potas (526 mg, tzn. 26% DRWS) , fosfor (186 mg, tzn. 27% DRWS) i magnez (61 mg, tzn. 16% DRWS), a także stanowi bardzo dobre źródło witaminy C (29 mg, tzn. 36% DRWS)  oraz E (6,1 mg, tzn. 51% DRWS). Przygotuj tę sałatkę na najbliższą kolację.