
Składniki
60 dekagramów
0.5 sztuki
2 sztuki
40 dekagramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
POLĘDWICĘ POKROIĆ W PASKI, POSOLIĆ, POPIEPRZYĆ, SMAŻYĆ NA SILNIE ROZGRZANYM OLEJU, MIESZAĆ. JAK MIĘSO SIĘ OBSMAŻY, PODLAĆ CIEPŁĄ WODĄ.
Krok 2
CEBULĘ I OGÓRKI POKROIĆ W KOSTKĘ, DODAĆ DO MIĘSA. PIECZARKI POKROIĆ W PLASTERKI I PODSMAŻYĆ. DODAĆ DO MIĘSA. DODAĆ 2 ŁYŻKI KECZUPU, SÓL, PIEPRZ, PAPRYKĘ, CHILI.
Krok 3
ZACIĄGNĄĆ MĄKĄ: NA 0,5 SZKL. WODY ROZMĄCIĆ 2 ŁYŻECZKI MĄKI.
Krok 4
KLUSKI FRANCUSKIE: MĄKA + SÓL + JAJKO + CIEPŁA WODA (OK 12 ŁYŻEK). WYMIESZAĆ I WYKŁADAĆ NA POSOLONY WRZĄTEK.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej