Składniki
500 gramów
1 sztuka
3 cm
200 gramów
3 łyżki
1 sztuka
100 mililitrów
3 łyżki
1 garść
700 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z papryczek chilli odcinamy łodyżki. Zostawiamy gniazda nasienne i pestki (w nich jest największa moc). Papryczki bardzo drobno siekamy, przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub blendujemy (polecam tą ostatnią opcję.
Krok 2
Czosnek i drobno pocięty imbir przeciskamy przez praskę. Imbir należy kroić w poprzek, tak aby włókna były jak najkrótsze inaczej będzie bardzo zapychał praskę do czosnku.
Krok 3
Papryczki, czosnek i imbir dajemy do garnka. Wsypujemy cukier, sól i wlewamy wodę. Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając 30 - 45 minut.
Krok 4
Teraz proponuję sprawdzić ostrość. Jeżeli sos jest za słaby dodajemy zmielone wysuszone papryczki piri-piri lub habanero.
Krok 5
Następnie wlewamy sok z cytryny i ocet. Następnie, cały czas mieszając, stopniowo dolewamy skrobię ziemniaczaną rozrobioną z ciepłą wodą.
Krok 6
Na koniec przelewamy sos do słoików tak samo jak inne przetwory. Należy pamiętać, że sos po ostygnięciu będzie gęściejszy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej