Sos Chilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos Chilli

Autor: Stanisław Kokot

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

3 cm

200 gramów

3 łyżki

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

1 garść

700 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z papryczek chilli odcinamy łodyżki. Zostawiamy gniazda nasienne i pestki (w nich jest największa moc). Papryczki bardzo drobno siekamy, przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub blendujemy (polecam tą ostatnią opcję.

Krok 2

Czosnek i drobno pocięty imbir przeciskamy przez praskę. Imbir należy kroić w poprzek, tak aby włókna były jak najkrótsze inaczej będzie bardzo zapychał praskę do czosnku.

Krok 3

Papryczki, czosnek i imbir dajemy do garnka. Wsypujemy cukier, sól i wlewamy wodę. Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając 30 - 45 minut.

Krok 4

Teraz proponuję sprawdzić ostrość. Jeżeli sos jest za słaby dodajemy zmielone wysuszone papryczki piri-piri lub habanero.

Krok 5

Następnie wlewamy sok z cytryny i ocet. Następnie, cały czas mieszając, stopniowo dolewamy skrobię ziemniaczaną rozrobioną z ciepłą wodą.

Krok 6

Na koniec przelewamy sos do słoików tak samo jak inne przetwory. Należy pamiętać, że sos po ostygnięciu będzie gęściejszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos Chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos Chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos Chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos Chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos Chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos Chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos Chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos Chilli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej