Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka nalej pół litra wody, dodaj Delikat, ziele i listek laurowy. Zagotuj.

Krok 2

W miseczce rozmieszaj koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę. Dodaj trochę wrzątku z garnka, wymieszaj i całość przelej do garnka z wrzątkiem i przyprawami. Gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbkówSos pomidorowy, nie tylko do gołąbków

Sos pomidorowy – lubiany na całym świecie, a zwłaszcza na południu Europy, skąd pochodzi. Jego przygotowanie jest proste i nie przysparza wielu problemów. Nie potrzebujesz do tego wielu składników – podstawowym będą, oczywiście, pomidory. Dobrze sprawdzi się koncentrat pomidorowy – jeśli go użyjesz, sos będzie miał gładką, jedwabistą konsystencję. Możesz także użyć pomidorów z puszki – krojonych i obranych ze skóry – przed użyciem warto je jednak zblendować. Gotowy sos dopraw odpowiednimi przyprawami. Dzięki nim osiągniesz pożądaną ostrość. Pikanterii nada mu pieprz i papryka chili. Do wersji łagodnej wybierz liść laurowy, ziele angielskie, oregano lub bazylię. Dwa ostatnie składniki możesz wykorzystać również do dekoracji – połóż listek wybranego zioła na daniu, które polejesz sosem. Dowolnie wydłużaj lub skracaj czas gotowania sosu – w zależności od oczekiwanej gęstości. Gotowy będzie pasował do wielu potraw – kotlety mielone, spaghetti i gołąbki to tylko niektóre z przykładów. Z pewnością znajdziesz wiele własnych sposobów na zastosowanie go w swoim menu. Podziel się nimi w komentarzu.