Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka nalej pół litra wody, dodaj Delikat, ziele i listek laurowy. Zagotuj.

Krok 2

W miseczce rozmieszaj koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę. Dodaj trochę wrzątku z garnka, wymieszaj i całość przelej do garnka z wrzątkiem i przyprawami. Gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbkówSos pomidorowy, nie tylko do gołąbków

Sos pomidorowy – lubiany na całym świecie, a zwłaszcza na południu Europy, skąd pochodzi. Jego przygotowanie jest proste i nie przysparza wielu problemów. Nie potrzebujesz do tego wielu składników – podstawowym będą, oczywiście, pomidory. Dobrze sprawdzi się koncentrat pomidorowy – jeśli go użyjesz, sos będzie miał gładką, jedwabistą konsystencję. Możesz także użyć pomidorów z puszki – krojonych i obranych ze skóry – przed użyciem warto je jednak zblendować. Gotowy sos dopraw odpowiednimi przyprawami. Dzięki nim osiągniesz pożądaną ostrość. Pikanterii nada mu pieprz i papryka chili. Do wersji łagodnej wybierz liść laurowy, ziele angielskie, oregano lub bazylię. Dwa ostatnie składniki możesz wykorzystać również do dekoracji – połóż listek wybranego zioła na daniu, które polejesz sosem. Dowolnie wydłużaj lub skracaj czas gotowania sosu – w zależności od oczekiwanej gęstości. Gotowy będzie pasował do wielu potraw – kotlety mielone, spaghetti i gołąbki to tylko niektóre z przykładów. Z pewnością znajdziesz wiele własnych sposobów na zastosowanie go w swoim menu. Podziel się nimi w komentarzu.