
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnuszka nalej pół litra wody, dodaj Delikat, ziele i listek laurowy. Zagotuj.
Krok 2
W miseczce rozmieszaj koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę. Dodaj trochę wrzątku z garnka, wymieszaj i całość przelej do garnka z wrzątkiem i przyprawami. Gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków
Sos pomidorowy – lubiany na całym świecie, a zwłaszcza na południu Europy, skąd pochodzi. Jego przygotowanie jest proste i nie przysparza wielu problemów. Nie potrzebujesz do tego wielu składników – podstawowym będą, oczywiście, pomidory. Dobrze sprawdzi się koncentrat pomidorowy – jeśli go użyjesz, sos będzie miał gładką, jedwabistą konsystencję. Możesz także użyć pomidorów z puszki – krojonych i obranych ze skóry – przed użyciem warto je jednak zblendować. Gotowy sos dopraw odpowiednimi przyprawami. Dzięki nim osiągniesz pożądaną ostrość. Pikanterii nada mu pieprz i papryka chili. Do wersji łagodnej wybierz liść laurowy, ziele angielskie, oregano lub bazylię. Dwa ostatnie składniki możesz wykorzystać również do dekoracji – połóż listek wybranego zioła na daniu, które polejesz sosem. Dowolnie wydłużaj lub skracaj czas gotowania sosu – w zależności od oczekiwanej gęstości. Gotowy będzie pasował do wielu potraw – kotlety mielone, spaghetti i gołąbki to tylko niektóre z przykładów. Z pewnością znajdziesz wiele własnych sposobów na zastosowanie go w swoim menu. Podziel się nimi w komentarzu.