Frużelina truskawkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frużelina truskawkowa

Autor: Katarzyna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki umyć, usunąć szypułki, podzielić na połówki. Włożyć owoce do garnka i zasypać je cukrem. Odstawić garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.

Krok 2

Po tym czasie dodać do truskawek sok z cytryny, wymieszać i wszystko zagotować. Dzięki dodaniu cytryny frużelina zachowa swój czerwony kolor. Gotować pod przykryciem około 5 minut.

Krok 3

Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, ułożyć słoiki do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Można również przygotować wersję na zimę. Wtedy należy pasteryzować słoiki przez 15 minut. Z 1 kg truskawek wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 200 ml. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej