Frużelina truskawkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frużelina truskawkowa

Autor: Katarzyna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki umyć, usunąć szypułki, podzielić na połówki. Włożyć owoce do garnka i zasypać je cukrem. Odstawić garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.

Krok 2

Po tym czasie dodać do truskawek sok z cytryny, wymieszać i wszystko zagotować. Dzięki dodaniu cytryny frużelina zachowa swój czerwony kolor. Gotować pod przykryciem około 5 minut.

Krok 3

Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, ułożyć słoiki do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Można również przygotować wersję na zimę. Wtedy należy pasteryzować słoiki przez 15 minut. Z 1 kg truskawek wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 200 ml. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frużelina truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej