Pyszny placek z wiśniami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

0.75 szklanki

5 sztuk

0.75 szklanki

1 opakowanie

1 łyżeczka

ciasto makowo-kokosowe:

6 sztuk

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.75 szklanki

krem:

0.5 litra

5 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

sos:

500 gramów

0.5 litra

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto biszkoptowe. Upiec i wystudzić.

Krok 2

Na ciasto makowo-kokosowe ubić białka na sztywno z cukrem. Dodać suchy mak i wiórki, delikatnie połączyć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Wystudzić.

Krok 3

Część mleka wymieszać z obiema mąkami. Resztę mleka zagotować, dodać cukier, a następnie mleko z mąką. Ugotować budyń, a gdy wystygnie, utrzeć z Kasią.

Krok 4

Na sos zagotować 1 i 1/2 szklanki soku. W pozostałym rozrobić budyń, wymieszać, dodać galaretkę, wlać do gotującego się soku. Wystudzić.

Krok 5

Biszkopt nasączyć likierem wiśniowym i posmarować połową kremu, przykryć ciastem makowym i posmarować resztą kremu.

Krok 6

Na górę położyć wiśnie i polać sosem. Odstawić w chłodne miejsce na 1,5 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszny placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszny placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszny placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszny placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszny placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszny placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszny placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej