
Składniki
30 sztuk
300 mililitrów
2 sztuki
50 mililitrów
3 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
farsz:
2 łyżki
0.5 pęczka
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Raki ugotuj w wodzie z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr i ostudź. Oczyść skorupki, usuń oczy, wnętrzności i osusz. Zachowaj 1 szklankę bulionu.
Krok 2
Wyjmij mięso z szyjek rakowych. Natkę pietruszki i koper posiekaj. Ryż ugotuj.
Krok 3
Mięso z 10 szyjek rakowych posiekaj i wymieszaj z ugotowanym ryżem, masłem, natką pietruszki i połową koperku. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.
Krok 4
Farsz nałóż do 20 skorupek. I przełóż je do naczynia żaroodpornego wraz z pozostałymi szyjkami rakowymi.
Krok 5
Pozostałe skorupki roztłucz i przesmaż, zalej białym winem, śmietana i bulionem. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut, po czym przecedź.
Krok 6
Do sosu dodaj bułkę tartą, koper, dopraw pieprzem Cayenne i odstaw.
Krok 7
Sosem zalej raki w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej