Rumowy placek z bakaliami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

35

223 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1.5 szklanki

2 łyżeczki

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

200 gramów

100 mililitrów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki i żurawinę zalać rumem i odstawić.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 1

Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Miękką Kasię utrzeć z połową cukru pudru.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 2

Krok 3

Ciągle ucierając dodawać najpierw po jednym żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 3

Krok 4

Do otrzymanej masy dodać bakalie i konfiturę, wymieszać.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 4

Krok 5

Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem pudrem, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w 180 st.C. Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Wieslawa Perkowska

    Wieslawa Perkowska

    keks

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej