Rumowy placek z bakaliami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

35

225 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 szklanki

1.5 szklanki

2 łyżeczki

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

200 gramów

100 mililitrów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki i żurawinę zalać rumem i odstawić.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 1

Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Miękką Kasię utrzeć z połową cukru pudru.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 2

Krok 3

Ciągle ucierając dodawać najpierw po jednym żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 3

Krok 4

Do otrzymanej masy dodać bakalie i konfiturę, wymieszać.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 4

Krok 5

Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem pudrem, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w 180 st.C. Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Rumowy placek z bakaliami - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Wieslawa Perkowska

    Wieslawa Perkowska , 10.03.2018

    keks

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rumowy placek z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto metrowiec
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej