Świąteczne tarteletki korzenne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne tarteletki korzenne

Autor: Mania

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

3 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżeczki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jest to idealne danie na słodkie święta. Można je również podawać w okresie zimowym. Masło rozcieramy z mąką aż powstanie kruszonka. Dodajemy sól, żółtka i szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wodę.

Krok 2

Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy dokładnie, po czym wylepiamy natłuszczone foremki i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Krok 3

Po tym czasie wyjmujemy foremki, każdą wykładamy szczelnie folią i wsypujemy na wierzch nasiona. Pieczemy spody w temp. 180 st. C. ok 25-30 min. Dzięki temu ciasto nie straci kształtu. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika i grubości ciasta, najlepiej sprawdzić jego stan po kwadransie. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię żeby ciasto się zarumieniło. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 4

W rondelku przygotowujemy syrop z cukru. 3 łyżki białego cukru podgotowujemy z 0,5 szklanki wody. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do syropu, gdy cukier już się rozpuści, całość gotujemy ok 5-10 min.

Krok 5

W drugim garnku mieszamy razem melasę, brązowy cukier, przyprawę do pierników i wrzątek. Gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Należy mieszać cały czas masę i nie zostawiać bez kontroli gdyż może wykipieć. Dolewamy rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i mieszamy nadal. Masa zgęstnieje i będzie przypominać w konsystencji kisiel. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać więcej mąki.

Krok 6

Na upieczone spody wykładamy łyżeczkę pomarańczowej marmoladki i wylewamy lekko przestudzoną masę korzenną. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia. Smacznego!
*przepis pochodzi z bloga http://teraz-tarta.blogspot.com

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne tarteletki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne tarteletki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne tarteletki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne tarteletki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne tarteletki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne tarteletki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne tarteletki korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne tarteletki korzenne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hiszpański omlet
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej