Duszona na maśle marchewka z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewka z groszkiem

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą.

Krok 2

W głębokim rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy przez chwilę energicznie mieszając, aby nie było żadnych grudek.

Krok 3

Dodajemy 1/3 szklanki wody i mieszamy, aż się zagotuje. Dodajemy warzywa i doprawiamy do smaku.

Krok 4

Gotujemy jeszcze przez chwilkę i podajemy np. z puree ziemniaczanym i kotletami mielonymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z groszkiemMarchewka z groszkiem

Wśród dodatków do dań obiadowych na szczególną uwagę zasługuje marchewka z groszkiem. To połączenie wyjątkowo smaczne, które przyrządzisz na wiele różnych sposobów. Tu proponowane jest podanie go z zasmażką z mąki i tłuszczu, która, dobrze przygotowana i doprawiona, będzie smacznym spoiwem łączącym oba warzywa. Mrożone składniki warto latem zastąpić świeżymi. Niewielka ilość cukru podkreśli ich słodycz, która dobrze przełamuje smak wykwintnych potraw. Marchewka z groszkiem nada się do dań mięsnych: kotletów mielonych czy schabowego, może też stanowić dodatek do dania wegetariańskiego, np. puree z ziemniaków. Warto przystroić ją listkami natki pietruszki. Spróbuj też innego sposobu: np. połącz warzywa z podsmażoną w niewielkiej ilości tłuszczu bułką tartą – wykorzystaj gotową lub sporządź własną, ścierając czerstwe lub wysuszone w piekarniku pieczywo. Doda to gotowej sałatce chrupkości. Sprawdź przepis i zrób z jego pomocą prosty i uniwersalny dodatek warzywny do obiadu. Jeśli znasz inny sposób przyrządzenia marchewki z groszkiem, niż te proponowane przez nas, koniecznie podziel się nim w komentarzu.