Duszona na maśle marchewka z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewka z groszkiem

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą.

Krok 2

W głębokim rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy przez chwilę energicznie mieszając, aby nie było żadnych grudek.

Krok 3

Dodajemy 1/3 szklanki wody i mieszamy, aż się zagotuje. Dodajemy warzywa i doprawiamy do smaku.

Krok 4

Gotujemy jeszcze przez chwilkę i podajemy np. z puree ziemniaczanym i kotletami mielonymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczarkowa z zacierkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z groszkiemMarchewka z groszkiem

Wśród dodatków do dań obiadowych na szczególną uwagę zasługuje marchewka z groszkiem. To połączenie wyjątkowo smaczne, które przyrządzisz na wiele różnych sposobów. Tu proponowane jest podanie go z zasmażką z mąki i tłuszczu, która, dobrze przygotowana i doprawiona, będzie smacznym spoiwem łączącym oba warzywa. Mrożone składniki warto latem zastąpić świeżymi. Niewielka ilość cukru podkreśli ich słodycz, która dobrze przełamuje smak wykwintnych potraw. Marchewka z groszkiem nada się do dań mięsnych: kotletów mielonych czy schabowego, może też stanowić dodatek do dania wegetariańskiego, np. puree z ziemniaków. Warto przystroić ją listkami natki pietruszki. Spróbuj też innego sposobu: np. połącz warzywa z podsmażoną w niewielkiej ilości tłuszczu bułką tartą – wykorzystaj gotową lub sporządź własną, ścierając czerstwe lub wysuszone w piekarniku pieczywo. Doda to gotowej sałatce chrupkości. Sprawdź przepis i zrób z jego pomocą prosty i uniwersalny dodatek warzywny do obiadu. Jeśli znasz inny sposób przyrządzenia marchewki z groszkiem, niż te proponowane przez nas, koniecznie podziel się nim w komentarzu.