Marchewka z groszkiem

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą.

Krok 2

W głębokim rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy przez chwilę energicznie mieszając, aby nie było żadnych grudek.

Krok 3

Dodajemy 1/3 szklanki wody i mieszamy, aż się zagotuje. Dodajemy warzywa i doprawiamy do smaku.

Krok 4

Gotujemy jeszcze przez chwilkę i podajemy np. z puree ziemniaczanym i kotletami mielonymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z groszkiemMarchewka z groszkiem

Wśród dodatków do dań obiadowych na szczególną uwagę zasługuje marchewka z groszkiem. To połączenie wyjątkowo smaczne, które przyrządzisz na wiele różnych sposobów. Tu proponowane jest podanie go z zasmażką z mąki i tłuszczu, która, dobrze przygotowana i doprawiona, będzie smacznym spoiwem łączącym oba warzywa. Mrożone składniki warto latem zastąpić świeżymi. Niewielka ilość cukru podkreśli ich słodycz, która dobrze przełamuje smak wykwintnych potraw. Marchewka z groszkiem nada się do dań mięsnych: kotletów mielonych czy schabowego, może też stanowić dodatek do dania wegetariańskiego, np. puree z ziemniaków. Warto przystroić ją listkami natki pietruszki. Spróbuj też innego sposobu: np. połącz warzywa z podsmażoną w niewielkiej ilości tłuszczu bułką tartą – wykorzystaj gotową lub sporządź własną, ścierając czerstwe lub wysuszone w piekarniku pieczywo. Doda to gotowej sałatce chrupkości. Sprawdź przepis i zrób z jego pomocą prosty i uniwersalny dodatek warzywny do obiadu. Jeśli znasz inny sposób przyrządzenia marchewki z groszkiem, niż te proponowane przez nas, koniecznie podziel się nim w komentarzu.