Truskawkowiec na cieście czekoladowym z musem z białej czekolady
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
4 sztuki
125 gramów
1 szklanka
4 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2 szklanki
1 opakowanie
2 łyżeczki
2 łyżki
1 puszka
2 opakowania
200 gramów
1 litr
2 łyżeczki
200 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać do margaryny ucierając. Następnie dodać śmietanę, jogurt i olej. Zmiksować. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę o wymiarach 20x35cm i upiec w 180˚C do tzw. "suchego patyczka" czyli około 30-40minut. Wystudzić. MASA TRUSKAWKOWA: Kompot truskawkowy dopełnić do 800ml, z czego w 200-stu ml rozmieszać budynie. Resztę kompotu zagotować. Wlać budynie i mieszając, czekać, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodowce. 500ml śmietany 30% ubić na sztywno. Stopniowo, miksując, dodawać połowę schłodzonego budyniu truskawkowego i dżem truskawkowy. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i przestudzoną zmiksować z masą. Masę rozsmarować na cieście czekoladowym. Na masie rozsmarować drugą połowę budyniu truskawkowego. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 500ml śmietany 30% ubić na sztywno i partiami wmieszać do niegorącej i jeszcze płynnej czekolady. Mus wyłożyć na ciasto. Migdały uprażyć na patelni i posypać nimi wierzch ciasta. SMACZNEGO!!!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej