Truskawkowiec na cieście czekoladowym z musem z białej czekolady przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Truskawkowiec na cieście czekoladowym z musem z białej czekolady

Autor: Patrycja Nawara

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
25 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

125 gramów

1 szklanka

4 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

1 opakowanie

2 łyżeczki

2 łyżki

1 puszka

2 opakowania

200 gramów

1 litr

2 łyżeczki

200 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać do margaryny ucierając. Następnie dodać śmietanę, jogurt i olej. Zmiksować. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę o wymiarach 20x35cm i upiec w 180˚C do tzw. "suchego patyczka" czyli około 30-40minut. Wystudzić. MASA TRUSKAWKOWA: Kompot truskawkowy dopełnić do 800ml, z czego w 200-stu ml rozmieszać budynie. Resztę kompotu zagotować. Wlać budynie i mieszając, czekać, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodowce. 500ml śmietany 30% ubić na sztywno. Stopniowo, miksując, dodawać połowę schłodzonego budyniu truskawkowego i dżem truskawkowy. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i przestudzoną zmiksować z masą. Masę rozsmarować na cieście czekoladowym. Na masie rozsmarować drugą połowę budyniu truskawkowego. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 500ml śmietany 30% ubić na sztywno i partiami wmieszać do niegorącej i jeszcze płynnej czekolady. Mus wyłożyć na ciasto. Migdały uprażyć na patelni i posypać nimi wierzch ciasta. SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawkowiec na cieście czekoladowym z musem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawkowiec na cieście czekoladowym z musem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawkowiec na cieście czekoladowym z musem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawkowiec na cieście czekoladowym z musem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawkowiec na cieście czekoladowym z musem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawkowiec na cieście czekoladowym z musem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawkowiec na cieście czekoladowym z musem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Truskawkowiec na cieście czekoladowym z musem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej