Wiśniowy sad

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.6 szklanki

1 łyżka

125 gramów

2 sztuki

1

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1.6 szklanki

1

1.5 szklanki

2 opakowania

226 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

Krok 2

Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem lub wysmarować Kasią i obsypać mąką.

Krok 3

Wymieszać mąkę, kakao, sól i sodę.

Krok 4

Utrzeć Kasię z cukrem, dodać jajka ubite z aromatem śmietankowym i melasą.

Krok 5

Płynną masę wlać do mąki i mieszać, dodając powoli maślankę.

Krok 6

Powstałą gładką masę przelać do foremek i piec około 40 minut.

Krok 7

Upieczone spody pozostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).

Krok 8

Blaty ciasta przekroić nitką tak, by powstały cztery placki.

Krok 9

Wydrylowane wiśnie odsączone z kompotu wymieszać z serkiem mascarpone.

Krok 10

Przełożyć blaty ciasta owocami.

Krok 11

Wierzch ciasta można polać polewą z wiśniowego jogurtu i udekorować wiśniami.

Krok 12

Pozostawić na 12 godzin w lodówce przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiśniowy sad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiśniowy sad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiśniowy sad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiśniowy sad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiśniowy sad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiśniowy sad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiśniowy sad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej