Z masą brzoskwiniową

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt kokosowy:

15 dekagramów

6 sztuk

1 łyżka

biszkopt orzechowy:

4 sztuki

0.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

5 dekagramów

krem:

0.5 opakowania

1 puszka

6 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt orzechowy: Przygotować biszkopt orzechowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać.

Krok 2

Wylać na formę do pieczenia. Upiec 2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.

Krok 3

Biszkopt kokosowy: Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 min.

Krok 4

Krem do przełożenia ciasta: Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody i ugotować budyń z łyżką mąki.

Krok 5

Kasię utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.

Krok 6

Przełożenie placka: Biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy – krem - biszkopt orzechowy. Ciasto polać polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej