
Składniki
1 sztuka
0.5 litra
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 szklanki
1 opakowanie
2 łyżeczki
1 szklanka
10 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulion na włoszczyźnie Knorr zagotuj w 0,5 litrze wody. Odstaw.

Krok 2
Pokrój cebulę w kostkę, czosnek posiekaj, następnie zrumień na oliwie.

Krok 3
Dodaj curry, liść laurowy, imbir, soczewicę i wymieszaj.

Krok 4
Dodaj zmiażdżony pieprz i bulion. Gotuj, aż soczewica będzie miękka.

Krok 5
Wlej mleko kokosowe, wymieszaj. Podaj posypane natką pietruszki.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pieprzowa
Złocista zupa pieprzowa z dodatkiem soczewicy, inspirowana jest kuchnią indyjską. Pokochasz ją za orientalny, wyrazisty smak i kremowąj konsystencję. Podstawą sukcesu tej zupy jest pieprz. Koniecznie użyj więc tego w ziarenkach, nie mielonego. Bez problemu zmiażdżysz go w moździerzu. Dzięki pieprzowi zupa zyskuje lekko zadziorny charakter. Jej piękny kolor to jednak zasługa curry – przyprawy, z którą szczególnie dobrze komponuje się pomarańczowa soczewica, najdelikatniejsza i najdrobniejsza spośród wszystkich odmian. W Polsce soczewica traktowana jest trochę po macoszemu. W indyjskiej kuchni stosuje się ją natomiast bardzo często – nie tylko jako dodatek do farszów, sosów i zup, ale także jako samodzielnie danie. Soczewicą zajadają się również nasi sąsiedzi Czesi. Co więcej, twierdzą, że „przyciąga” pieniądze. Może warto więc przywrócić ją do łask?