Zupa z soczewicy na wędzonce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicy na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

null

null

null

null

null

250 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną cebulę podsmaż na łyżce oliwy, dodaj przepłukaną soczewicę, suszony grzyb, ziele angielskie i liść laurowy.

Krok 2

Całość zalej 1 l wody i zagotuj. Po 20 minutach dodaj włoszczyznę i boczek wędzony. Gdy boczek będzie miękki pokrój go w kostkę i wrzuć z powrotem.

Krok 3

Mąkę przesmaż na łyżce oliwy i zagęść zupę. Dopraw przetartym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.

Krok 4

Zupa dobrze smakuje z grzanek z ciemnego chleba.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicy na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicy na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicy na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicy na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicy na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicy na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicy na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicy na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej