Jak mrozić marchewkę na zimę?
Marchewka to jedno z tych warzyw, które można i warto mrozić, aby całym rokiem jeść kolorowe, urozmaicone posiłki. Jak więc mrozić marchew na zimę, aby zawsze smakowała doskonale? Poznajcie nasze sposoby na mrożenie marchewki na zimę.
Jak zamrozić marchew? Oto garść przydatnych informacji:
Przed przystąpieniem do mrożenia jakichkolwiek warzyw, warto wykonać kilka czynności, dzięki którym używanie mrożonych warzyw będzie znacznie łatwiejsze.
Jak przygotować marchew do zamrożenia? Trzeba ją wcześniej zblanszować. Przeczytaj, na czym polega ten proces.
Tak przygotowana marchewka może być przechowywana w zamrażarce nawet do roku!
Jak mrozić marchew na zimę?
W zależności od tego, do czego będziecie chcieli użyć mrożonej marchewki, wybierzcie sposób, który Wam to ułatwi. Do przygotowania rosołu najlepsza będzie cała marchewka. Z kolei do marchewki z groszkiem świetna będzie ta w kostce. Do różnego rodzaju ciast i placków najlepiej sprawdzi się mrożona starta marchewka.
Blanszowana
Blanszowanie to jeden ze sposobów, aby przygotować marchew do zamrożenia. Blanszowanie polega na krótkotrwałej obróbce termicznej pokrojonych warzyw, aby te zachowały swój kolor i smak. Jak zblanszować marchew przed mrożeniem?
- Zagotujcie garnek wody,
- pokrójcie marchew na mniejsze kawałki,
- wrzućcie marchew do gotującej się wody i zaczekajcie, aż ponownie się zagotuje,
- po ok. 2 minutach od zagotowania odcedźcie marchew i wrzućcie ją do wody z lodem lub przepłukajcie pod bieżącą zimną wodą,
- odsączcie marchew z nadmiaru wody.
Tak przygotowaną marchew przedłóżcie do przygotowanych wcześniej pojemników lub przesypcie w woreczki strunowe, a następnie włóżcie do zamrażarki.
W całości
Wybierzcie niezbyt duże marchewki, które zmieszczą się w Waszych pojemnikach. Odetnijcie końcówki marchewek i ułóżcie je na luźno w pojemnikach. Możecie także użyć zwykłych foliowych torebek. Pamiętajcie, aby przez zamrożeniem takich marchewek, dokładnie odsączyć je z wody. Jeśli tego nie zrobicie, na marchewkach może osadzić się lód.
Krojona
Przygotowywanie zup zimą może być znacznie wygodniejsze, gdy przed zamrożeniem pokroicie marchew. Jak mrozić tak przygotowane warzywo? To nic skomplikowanego. Pokrójcie czyste marchewki w ulubiony kształt, np. w słupki, talarki lub w kostkę, a następnie delikatnie odsączcie namiar soku. Tak przygotowaną marchewkę rozłóżcie na tacy i wstawcie na ok. 2 godziny do zamrażarki. Dzięki temu przełożone później do pudełek lub woreczków kawałki nie posklejają się i bardzo łatwo wyjmiecie ich odpowiednią ilość.
Tarta
Pewnie zastanawiacie się, jak jeszcze możesz zamrozić marchew na zimę. Doskonałym sposobem jest także mrożenie tartej marchwi. Wystarczy, że zetrzecie marchew na grubych oczkach, a następnie delikatnie odsączycie z soku. Taką marchewkę przełóżcie do szczelnych pojemników lub do woreczków strunowych. Pozbądźcie się nadmiaru powietrza, dzięki czemu unikniecie tworzenia się lodu na wierzchu marchwi. Mrożoną tartą marchewkę możecie wykorzystać do przygotowania placków ziemniaczanych z marchewką i boczkiem. Wystarczy dzień wcześniej wyjąć marchew z zamrażarki i zostawić do rozmrożenia.
Różne pomysły na dania z marchewką
Jak mrozić marchew na zimę? Znasz już nasze sposoby na mrożenie marchwi, dlatego teraz czas na poznanie przepisów, w których to właśnie marchewka jest składnikiem nadającym smak i wygląd. Na pierwszy ogień proponujemy niezwykle aromatyczną i rozgrzewającą zupę krem z marchewki, do której przygotowania z powodzeniem można użyć mrożonej marchewki. Zimą warto dbać o dobrą kondycję organizmu, dlatego do codziennego jadłospisu warto włączyć pikantne marchewkowe smoothie z mango, które będzie świetnie smakować z kawałkiem wilgotnego marchewkowca.
Komentarze (0)