Święta, jak każdy dobrze wie, mają swój niezwykły, z niczym nieporównywalny czar. W te dni wszystko ma być wyjątkowe. Najpiękniejszy wystrój świątecznego domu, najpiękniejsze drzewko, najsmaczniejsze dania, najwięcej szczęśliwych, uśmiechniętych bliskich wokół stołu, najwspanialszy nastrój. I wyjątkowe prezenty dla tych, których kochamy.

Pragniemy obdarować bliskich czymś szczególnym, co sprawi im prawdziwą radość. Dlatego pieczołowicie gromadzimy upominki, pakujemy je w kolorowe papiery pokryte świątecznymi wzorami i z dumą i radością układamy pod choinką.

Tradycja dawania prezentów w Polsce na dobre utrwaliła się dość późno, bo dopiero w XX wieku, choć do bogatych ziemiańskich i arystokratycznych domów przywędrowała z zachodniej Europy i była kultywowana już ponad sto lat wcześniej.

Po wspólnej wigilijnej kolacji nadchodzi wyczekiwany przez najmłodszych, ekscytujący czas rozpakowywania podarunków. Niegdyś były to zazwyczaj cukierki, czasem własnoręcznie zrobiona zabawka – wystrugana z kory łódeczka czy uszyta szmaciana lalka.

Wzajemne obdarowywanie się było początkowo rozumiane szerzej niż dzisiaj. Bliscy dzielili się tym, czego nigdy nie było w nadmiarze – a więc nie tylko smakołykami, a przede wszystkim czasem, spędzanym wspólnie na rozmowie, świętowaniu, śpiewaniu kolęd itp. To miało i ciągle ma najwyższą wartość, którą warto dzielić się z najbliższymi.

Dziś spectrum możliwości, jeśli chodzi o dobór prezentów, jest właściwie nieograniczone, a pod choinką znaleźć można paczki i paczuszki z najróżniejszą zawartością adresowane nie tylko do dzieci, a do wszystkich zebranych bliskich.

Może warto zatrzymać się na chwile i wrócić do pięknej i mądrej tradycji obdarowywania się także w ten wyjątkowy, inny sposób – tym, co możemy dać swoim ukochanym z siebie i od siebie. Od serca.

Aby wprowadzić wyjątkową atmosferę już przed Świętami, upiecz bliskim radość. Możesz skorzystać z naszych prostych i szybkich przepisów na wyjątkowo pyszne ciasteczka. Smacznego!

Ciasteczka z żurawiną i orzechami makadamia

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Składniki:

125 g brązowego cukru

125 g Kostki do pieczenia Kasia

1 średnie jajko

175 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g białej czekolady

75 g orzechów makadamia

30 g suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180°C (z termoobiegiem – do 160°C). Kasię zmiksuj mikserem z cukrem, następnie dodaj jajko. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj. Do ciasta dodaj grubo posiekaną czekoladę, posiekane orzechy makadamia oraz żurawinę. Przygotowaną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wykładaj na blachę łyżką. Ciasteczka piecz ok. 15-20 minut, do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe ciasteczka pozostaw do ostygnięcia.

Rogaliki waniliowe

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Składniki:

250 g Kostki do pieczenia Kasia

120 g cukru

320 g mąki

110 g mielonych migdałów

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kasię zmiksuj z cukrem. Następnie wsyp mąkę oraz migdały, całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i uformuj w dłoniach małe ruloniki, następnie zawiń ich końce do środka, tworząc małe rogaliki. Rogaliki piecz w temperaturze 170°C przez ok. 15 minut.

Kruche gwiazdki

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Składniki:

300 g mąki pszennej

200 g Kostki do pieczenia Kasia

100 g brązowego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

Pół opakowania masy kajmakowej

Połówki orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotuj wcześniej Kasię – wyjmij ją z lodówki aby miała czas nabrać temperatury pokojowej. Przygotuj stolnicę i wysyp na nią mąkę, dodaj posiekaną Kasię, cukier i cukier waniliowy. Wyrób ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i odetnij porcję, resztę odłóż do lodówki. Ciasto rozwałkuj dość cienko i powycinaj z niego gwiazdki. Powtórz ten proces z kolejnymi porcjami ciasta. Ciasteczka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika na każde ciasteczko nałóż łyżeczką porcję masy kajamakowej i połówkę orzecha.

 

Po więcej przepisów zapraszamy do naszej sekcji z przepisami na święta.