1. Polewy i konfitury
Czym udekorować desery lodowe? Uniwersalnymi dodatkami są polewy, konfitury i sosy. Przygotuj np. sos czekoladowo-pomarańczowy, który świetnie podkreśli smak lodów waniliowych. Podane z kruchymi hiszpańskimi ciasteczkami, jak w przepisie na churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym, będą odpowiednie na poobiedni deser lub podwieczorek. Innym godnym polecenia połączeniem jest karmel z dodatkiem soli. Sposób jego przygotowania jest bardzo prosty. Znajdziesz go w przepisie na lody waniliowe z solonym karmelem. Jakie inne dodatki do lodów warto zaserwować? Przygotuj lody czekoladowe z konfiturą pomarańczową i podaj je w ciemnych filiżankach – będą prezentowały się ciekawie i efektownie. Polewy są niezbędne także w przygotowaniu kreatywnych deserów lodowych, m.in. lodów dla dzieci z polewą malinową "wulkan".
2. Posypki
Kolorowe posypki nadają deserom lodowym apetycznego wyglądu. W zależności od okazji, wybieraj te o ozdobnych kształtach, np. gwiazdek, serduszek lub choinek. Znakomite będą również bakalie – orzechy laskowe czy migdały. Dodatkowo posypkę możesz wzbogacić pestkami dyni i słonecznika. Podając lody czekoladowe z orzechami i miodem, nie zapomnij też o polewie z miodu. W prosty sposób przygotujesz również oryginalną posypkę z cukru. Wystarczy wymieszać energicznie łyżką cukier z naturalnymi barwnikami – posypkę w kolorze żółtym otrzymasz dzięki szczypcie kurkumy, a fioletową za sprawą niewielkiej ilości jagód. Wybranym rodzajem udekoruj lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami. Równie dobrym dodatkiem do lodów będzie posypka z dowolnego rodzaju czekolady.
3. Owoce jako dodatki do lodów
Wyrazisty smak deserów lodowych uzyskasz nie tylko dzięki polewom czy posypkom. Dodaj również owoce. Korzystaj z sezonu letniego i podawaj je w całości, pokrojone na kawałki lub zblendowane na kremowy mus. Jakich najlepiej użyć? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Kiwi, porzeczka, nasiona granatu lub agrest nadadzą lodom delikatnej kwaskowatości, z kolei maliny i winogrona podkreślą ich słodycz. Przepis na lody czekoladowe z musem z czarnej porzeczki i jeżynami to inspiracja na znakomity deser po uroczystym obiedzie. Jeśli natomiast lubisz bardzo słodkie desery, połącz kajmak z dojrzałym bananem. Mus kajmakowy z karmelizowanym bananem ozdób listkami świeżej mięty, a gałkę lodów polej mleczną masą. Owoce jako dodatki do lodów sprawdzą się również w deserach przygotowywanych na urodziny lub przyjęcia tematyczne. Dzięki cząstkom owoców stworzysz oryginalne postacie lub zwierzątka, tak jak w przepisie na lody karmelowe z bitą śmietaną "mysz" lub lody czekoladowe z posypką kokosową "małpka". Goście z pewnością docenią trud włożony w przygotowanie niecodziennych słodkich przekąsek.
Aksamitne polewy, kolorowe posypki, świeże owoce czy wyraziste bakalie? Co wybierzesz jako dodatki do lodów? Pamiętaj, że zimne desery to nie tylko sposób na słodki poczęstunek, wyśmienicie komponują się również z naleśnikami i tartami. Liczy się kreatywność podania i wyborny smak.