Na ciepło i na zimno
Przygotowując potrawy andrzejkowe, czasem ciężko wybrać najlepsze menu. Na dłuższe spotkanie przyrządź takie dania, które są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno – jest naprawdę wiele możliwości! Zaserwuj na przykład szpinak na ostro, który zmiksowany z dodatkiem śmietany, cebuli i pieprzu cayenne stworzy oryginalny dip – wyśmienity zapieczony z serem oraz nachosami. Godny polecenia jest też włoski klasyk, czyli focaccia z cebulą. To pyszne ciasto do pizzy, podawane z oliwą, pieczone jest bez dodatków albo z jednym składnikiem, takim jak: cebula, oliwki czy pomidory (świeże bądź suszone). Pozostając przy kuchniach świata, godna polecenia jest też meksykańska przekąska, czyli tortilla z paprykowym nadzieniem. Farsz doprawiony kuminem, kolendrą i czosnkiem prezentuje się apetycznie i równie dobrze smakuje. Jeśli jednak wolisz kuchnię polską, upiecz chrupiące pierożki z kaszą jaglaną i dołącz do nich sos czosnkowy albo majonezowy.
Jednogarnkowe dania na Andrzejki
Planując dłuższą imprezę, nawet całonocną, warto wziąć pod uwagę ciepły posiłek, który podasz swoim gościom. Dla większej liczby osób wspaniale sprawdzą się dania jednogarnkowe – koniecznie włącz je do swojego menu na Andrzejki. Potrawy jednogarnkowe to przede wszystkim mięsa z warzywami: chili con carne, bigos, gulasz oraz stroganoff. Aromatyczne, pachnące imbirem i innymi orientalnymi przyprawami proste curry z kurczakiem to kolejna z propozycji do wykorzystania. Jej główny składnik, oprócz mięsa, stanowi dynia – charakterystyczny dodatek wielu jesiennych potraw. Ugotuj curry z mlekiem kokosowym, a zyska gładką i kremową konsystencję. Dla osób preferujących wołowinę odpowiedni będzie gulasz z papryką. Po pokrojeniu i podsmażeniu mięsa, pozostaje tylko pokrojenie papryki i cebuli, a następnie czekanie, aż wszystko zmięknie – w tym czasie możesz na przykład przygotować przekąski, ciastka albo sałatki. Chcąc zaserwować bezmięsne danie na Andrzejki, postaw na bigos wegetariański, czyli mieszankę papryki, kapusty, pomidorów i pieczarek, której smak w oryginalny sposób urozmaicają śliwki węgierki. Niemal wszystkie potrawy jednogarnkowe świetnie uzupełnia pieczywo, podaj więc do nich kawałki bagietki, chlebki naan albo kromki żytniego chleba.
Sałatki
Wśród potraw na Andrzejki nie może oczywiście zabraknąć kolorowych sałatek. Najważniejsze w ich przygotowaniu jest umiejętne połączenie składników – warzyw, mięs, owoców i innych dodatków, by smaki uzupełniały się, ale żaden z nich nie dominował zbyt wyraźnie nad pozostałymi. Jeśli lubisz sałatki makaronowe, wypróbuj przepis na sałatkę z makaronem tortellini. Te włoskie uszka możesz wybierać w różnych smakach: z szynką, serem lub szpinakiem. Z sałatek warzywnych sprawdzi się klasyczna jarzynowa, przyrządzona z gotowanej włoszczyzny, jabłek, ogórków kiszonych i jajek, a także prosta sałatka z brokułami i fetą. Dla fanów połączeń mięsa i owoców ciekawą propozycją będzie natomiast sałatka z kurczakiem i brzoskwinią – włącz ją do swojego menu na Andrzejki.
Przygotowując potrawy andrzejkowe, zadbaj o to, by dania były apetycznie podane, kolorowe i różnorodne – w ten sposób każdy z gości powinien znaleźć coś dla siebie. Nie zapomnij o dekoracjach stołu, świecach, nastrojowych lampkach i dobrej muzyce. Udanej, a przede wszystkim smacznej zabawy!