Ciasteczka – osłódź mamie dzień
Ciasteczka to przykład pysznego słodkiego prezentu. Upiecz je w kształcie serc i ozdób, a z pewnością ucieszą Twoją mamę. Ich przyrządzenie jest proste: w misce ubij kostkę do pieczenia z cukrem, a kiedy masa zyska puszystość, stopniowo dodawaj kolejne składniki. Kuleczki ciasta ułóż w równych odstępach na natłuszczonej blasze, delikatnie rozgnieć i uformuj serduszka. Przełóż je do piekarnika nagrzanego do 190° C i piecz do momentu, aż staną się złociste. Wystudzone mini wypieki polej różowym lukrem. Nim zastygnie, słodkie ciasteczka udekoruj posypką. Kiedy wystygną, przełóż je do ozdobnej torebki lub słoika i przewiąż wstążką – będą smacznym i estetycznym upominkiem.
Tort – zawsze efektowny
Wybierając słodki prezent na Dzień Matki, warto pamiętać o torcie. Przygotowanie takiego wypieku może wydawać się wymagające, istnieją jednak ciasta łatwe w przygotowaniu i jednocześnie przykuwające wzrok. Tort z karmelizowaną cytryną łączy te dwie cechy. Wyrazisty w smaku angielski krem lemon curd oraz puszyste biszkopty – oto gwarant udanego upominku. Aby ciasto dobrze wyrosło, pamiętaj o ogrzaniu wszystkich potrzebnych składników do temperatury pokojowej. Ważne jest również przesianie mąki przez sitko – zapobiegniesz w ten sposób nieestetycznym grudkom. W czasie pieczenia biszkoptu, nie otwieraj piekarnika – w przeciwnym razie ciasto opadnie. Wykorzystaj te porady i upiecz wyśmienity tort dla mamy.
Zamiast bukietu – jabłkowe różyczki
Mamę z pewnością ucieszą również cupcakes jabłkowe różyczki. Wyśmienite, proste i atrakcyjne – oto główne cechy tych ciasteczek. Aby były smaczne, starannie wyrób składniki na ciasto – kostkę do pieczenia, mąkę, cukier puder i jajka. Plasterki jabłek podgotuj przez kilka minut w wodzie. Dzięki temu łatwiej będzie z nich uformować kwiaty. Z kolei dodatek soku z cytryny sprawi, że owoce dłużej zachowają swój naturalny kolor. Gotowe wypieki posyp równomierną warstwą cukru pudru wymieszanego z cynamonem. Sprawdzi się również niewielka ilość cukru waniliowego. Jabłkowe różyczki to świetny słodki prezent – przekonaj się!
Kokos i truskawki – udany duet
Maj to sezon truskawkowy. Warto wykorzystać te soczyste owoce do przygotowania słodkiego prezentu na Dzień Matki. Użyj ich np. do kokosowej pianki z truskawkami. Przyrządzenie tego ciasta nie wymaga pieczenia, jego spód powstaje bowiem poprzez wymieszanie pokruszonych herbatników z mlekiem, rozpuszczoną czekoladą i kostką do pieczenia. Pianka będzie puszysta, jeśli powstanie na bazie gęstego jogurt naturalnego oraz śmietanki o 30% zawartości tłuszczu. Stałą konsystencję zapewni żelatyna, którą zastąpić możesz agarem – sprawdź jedynie rekomendowane przez producenta proporcje. W gotową piankę powtykaj truskawki. Deser będzie oryginalny, jeśli zachowasz szypułki owoców.
Sernik w nowoczesnym wydaniu
Ostatnim z proponowanych słodkich prezentów jest sernik z białą czekoladą. To kolejny pyszny sposób na deser, który przygotujesz bez piekarnika. Aby miał spójną konsystencję, istotne są właściwe proporcje składników: białej czekolady, mleka, sernika, śmietany i kostki do pieczenia. Po kilku godzinach schładzania, wyśmienity sernik będzie gotowy. Na wierzchu ciasta poukładaj połówki jędrnych truskawek i otocz je delikatnie rozdrobnionymi pistacjami. Do dekoracji sprawdzi się także cukier puder oraz drobne listki świeżej mięty. To świetna propozycja poczęstunku na kawie z mamą.
Słodki prezent na Dzień Matki nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni. Dzięki kulinarnym trikom, kreatywności w dekorowaniu i właściwym przepisom szybko przygotujesz znakomite wypieki i ciasteczka na tę wyjątkową okazję.