Ananasowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szczypta

krem:

0.5 opakowania

1 łyżeczka

4 sztuki

1 opakowanie

wierzch:

4 sztuki

1 szklanka

2 opakowania

0.5 sztuki

5 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

4 białka ubić z szczyptą soli.

Krok 3

Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku.

Krok 4

Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.

Krok 5

Gotową masę przełóż do formy 35x25 nasmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.

Krok 6

Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 7

Aby przygotować krem z puszki należy odlać 1 szklankę soku z ananasów.

Krok 8

Ananas pokroić w kostkę.

Krok 9

Połowę budyniu z 1 łyżeczką mąki wsypać do 1/2 szklanki soku i dobrze wymieszać.

Krok 10

Pozostały sok zagotuj z 3 łyżkami cukru.

Krok 11

Wlej rozmieszany proszek i całość gotuj przez chwilę, ciągle mieszając.

Krok 12

Ugotowany budyń wystudź.

Krok 13

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 14

Zmiksuj wystudzoną masę budyniową z 1 kostką Kasi oraz 4 żółtkami.

Krok 15

Do kremu dodaj pokrojone ananasy i gotowy krem wstaw do lodówki.

Krok 16

Pozostałe 4 białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po 1 łyżce cukru.

Krok 17

Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

Krok 18

Wyłożyć na blachę 35x25cm z papierem do pieczenia.

Krok 19

Piec 25-30 minut. Patyczkiem sprawdź, czy beza jest wysuszona.

Krok 20

Biszkopt nasącz ponczem, wyłóż krem i przykryj go bezą z wiórkami.

Krok 21

Ciasto można posypać startą czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ananasowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej