Babeczki czekoladowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1 szczypta

8 dekagramów

1.5 łyżeczki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

15 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z cukrami, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

Krok 2

W drugim naczyniu wymieszać rozpuszczoną Kasię z mlekiem i jajkami.

Krok 3

Zawartość obu naczyń połączyć razem tak, by wszystkie składniki były wilgotne (zrobiłam to widelcem).

Krok 4

Foremki na muffinki lub babeczki (ja miałam zwykłe metalowe) wysmarować olejem pędzelkiem.

Krok 5

Napełnić foremki do 3/4 wysokości.

Krok 6

Piec w temp. 180 st. przez 20-25 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki czekoladoweBabeczki czekoladowe

Babeczki to wypieki niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, które zachwycają swoim smakiem oraz zapachem. Są miękkie i delikatne, występują w najróżniejszych odmianach. Możesz je przygotować z dodatkiem ulubionych owoców lub czekolady, a także w wariancie wytrawnym, na przykład z szynką i serem żółtym lub szpinakiem i fetą. Wersję czekoladową warto urozmaicić, dodając ulubione bakalie. Pamiętaj jedynie, aby oprószyć je mąką przed wsypaniem do ciasta. Muffinki równie dobrze będą smakować z odrobiną malin, śliwek czy bananów. To, czy babeczki czekoladowe są dobrze upieczone, sprawdzisz w bardzo prosty sposób. Pod koniec pieczenia, kiedy będą już zarumienione i wyrośnięte, wbij w jedną z nich wykałaczkę. Jeżeli pozostanie sucha, będzie to oznaczać, że wypieki są gotowe. Aby udekorować babeczki, pokryj je polewą czekoladową, śmietankową lub cytrynową. Możesz także, wedle upodobań, dodać na ich wierzch galaretki, kolorowe draże, kandyzowane owoce lub kawałki orzechów włoskich. Smacznego.