Błyskawiczny mazurek

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

35 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

1 opakowanie

6 sztuk

1 łyżka

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię posiekać z mąką, dodać pokruszone żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zarobić ciasto i schłodzić.

Krok 2

3/4 ciasta rozwałkować, ułożyć w formie. Z reszty uformować pasek, skręcić go kilkakrotnie (by powstała lekka spiralka), obłożyć ciasto i upiec w 220 st. C.

Krok 3

Polewę roztopić, polać ciasto (z wyjątkiem obwódki), lukrem wykonać napis, przybrać skórką pomarańczy i wiśniami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej