Brzoskwiniowe piersi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brzoskwiniowe piersi

Autor: Ewa Zychewicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

4 łyżki

200 gramów

200 mililitrów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyć, osuszyć i każdą pierś naciąć tworząc kieszeń. Posolić i popieprzyć, odstawić na 10 minut.

Krok 2

W każdą kieszeń włożyć po dwie połówki brzoskwiń. Płatki delikatnie rozgnieść i wymieszać z mąką.

Krok 3

Przygotować mąkę do obtaczania i każdą pierś wypchaną brzoskwiniami obtoczyć w mące. Jajka roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu.

Krok 4

Obtoczone w mące piersi zamoczyć w jajku, następnie panierować w mieszance płatków z mąką. Smażyć w dużej ilości oliwy, aby do połowy były przykryte po około 6 minut z każdej strony. Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brzoskwiniowe piersi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brzoskwiniowe piersi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brzoskwiniowe piersi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brzoskwiniowe piersi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brzoskwiniowe piersi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brzoskwiniowe piersi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brzoskwiniowe piersi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brzoskwiniowe piersi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej