
Składniki
80 gramów
4 łyżki
4 łyżeczki
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zagotuj 100 ml wody i wlej mleko. Dodaj cukier i zagotuj.

Krok 2
Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do gotującego mleka.

Krok 3
Skrobię wymieszaj z niewielką ilością zimnego mleka i wlej do wrzącego mleka.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, witaminy B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy to wyśmienita popołudniowa przekąska. Pomimo że słodka, to w dobrze zbilansowanym jadłospisie możesz sobie na nią pozwolić. Tak przyrządzony deser możesz zjeść ze spokojnym sumieniem jeśli po południu wybierzesz się także na dłuższy spacer.
Dla kogo?
Ten podwieczorek jest świetną opcją dla wielbicieli słodkości. Podawany na ciepło, znakomicie rozgrzewa oraz syci organizm.
Na zdrowie!
Tak jak we wszystkim, tak i w spożywaniu dań ze zwiększoną ilością cukru należy zachować umiar. Sekret tkwi jednak we właściwym doborze składników. Przepis na budyń czekoladowy dostarcza do organizmu m.in. cenny wapń (235 mg, czyli 29% RWS i fosfor (227,7 mg, czyli 32,5% RWS), który odpowiada za zdrowe kości i mocne zęby.
Czy wiesz, że?
Budynie można podzielić na te słodkie oraz słone. Pierwsze traktuje się głównie jako formę deseru. Podstawowym składnikiem słodkiej masy budyniowej może być między innymi ser, mleko, orzechy albo mak. Do wytrawnej wersji często stosuje się warzywa, gotowane grzyby lub mielone mięso.