Budyń czekoladowy

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

4 łyżki

4 łyżeczki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 100 ml wody i wlej mleko. Dodaj cukier i zagotuj.

Budyń czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do gotującego mleka.

Budyń czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Skrobię wymieszaj z niewielką ilością zimnego mleka i wlej do wrzącego mleka.

Budyń czekoladowy - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Budyń czekoladowyBudyń czekoladowy

Budyń czekoladowy to wyśmienita popołudniowa przekąska. Pomimo że słodka, to w dobrze zbilansowanym jadłospisie możesz sobie na nią pozwolić. Tak przyrządzony deser możesz zjeść ze spokojnym sumieniem jeśli po południu wybierzesz się także na dłuższy spacer.

Dla kogo?

Ten podwieczorek jest świetną opcją dla wielbicieli słodkości. Podawany na ciepło, znakomicie rozgrzewa oraz syci organizm.

Na zdrowie!

Tak jak we wszystkim, tak i w spożywaniu dań ze zwiększoną ilością cukru należy zachować umiar. Sekret tkwi jednak we właściwym doborze składników. Przepis na budyń czekoladowy dostarcza do organizmu m.in. cenny wapń (235 mg, czyli 29% RWS i fosfor (227,7 mg, czyli 32,5% RWS), który odpowiada za zdrowe kości i mocne zęby.

Czy wiesz, że?

Budynie można podzielić na te słodkie oraz słone. Pierwsze traktuje się głównie jako formę deseru. Podstawowym składnikiem słodkiej masy budyniowej może być między innymi ser, mleko, orzechy albo mak. Do wytrawnej wersji często stosuje się warzywa, gotowane grzyby lub mielone mięso.