Składniki
1 kilogram
200 mililitrów
300 mililitrów
100 mililitrów
3 ziarna
3 ziarna
9 ziaren
3 sztuki
3 sztuki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zawiń w folię aluminiową upiecz do miękkości (temp. pieczenia 190*C przez około 45 minut), po tym czasie buraki lekko przestudź, pokrój w grube półplastry i umieść w czystym słoiczku. Do każdego słoiczka dołóż przyprawy, liście laurowe, oliwę i czosnek.
Krok 2
W garnku połącz ocet, sok jabłkowy i miód. Marynatę zagotuj, wlej do słoika z buraczkami i zakręć.
Krok 3
Słoiczki umieść w garnku, zalej wodą do poziomu przykrywki, całość gotuj pasteryzując przez około 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmij, przekręć zakrętką do dołu i wystudź.

Dobra rada:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest włożenie dna garnka gazetami - zapobiegnie to pęknięciu słoika.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO
Czerwone, słodkie, winne… uwielbiane ze względu na swój kolor i smak. Nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni, zdobiący niedzielne stoły, które uginają się pod ciężarem jedzenia. Dodatek do wielu dań, podkręcający ich smak i wygląd. O czym mowa? Pora na buraczki w occie balsamicznym – bez rumieńca się nie obejdzie!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów buraków. W takiej odsłonie nie mają sobie równych!
Na jaką okazję?
Przygotowujesz obiad dla całej rodziny? Miej ze sobą buraczki w occie balsamicznym, które spiszą się świetnie jako dodatek do głównego dania – dodadzą nie tylko koloru, ale i wyrazistego smaku!
Czy wiesz, że?
Buraki od lat wykorzystywane są również jako barwnik. Szukasz sposobu, jak zmyć zabarwione burakami ręce? Sięgnij po sok z cytryny i sól. Ta mieszanka może okazać się zbawienna dla Twoich dłoni po tym, gdy kończysz przygotowywać przetwory z buraków.
Dla urozmaicenia:
Podczas pasteryzacji dobrym sposobem jest wyłożenie dna garnka ściereczką – zapobiegnie to pęknięciu słoika.